Foto: Tuzlanski.ba

Film Dragana Bjelogrlića, 'Toma' posvećen muzičkoj legendi koja je ostavila dubok trag na prostoru bivše Jugoslavije, sinoć je doživio i svoju TV premijeru, a komentari onih koji su gledali ovo ostvarenje, dokaz su da je Bjela snimio kvalitetan film.

Film o Tomi premijerno je prikazan 20. augusta na zatvaranju 27. Sarajevo film festivala, a gledaoci koji ranije nisu gledali ovaj film sinoć su imali priliku isti pogledati na Radio-televiziji Srbije i Televiziji Sarajevo.

Filmsko ostvaranje govori o počecima, životu, karijeri velikana jugoslavenske muzike, to je ustvari priča životu, o pjesmi i smrti, jednog čovjeka, jednog vremena.

Pored Tome, film prati i živote poznatih umjetnika tog vremena: Silvane Armenulić, Zorana Radmilovića, Mike Antića, Tozovca i drugih.

U Tuzli započeo muzičku karijeru...

Početak filma prikazuje i Tuzlu, kao grad u kojem je Zdravković u muzičkom svijetu načinio svoje 'prve korake', a sve ostalo je, možeo slobodno reći - historija, piše Tuzlanski.ba.

Hotel u kome je Toma imao prvi angažman bio je Hotel Bristol čuveni simbol grada.

Ovaj hotel bio je smješten u dijelu grada koji se zove 'Korzo', a izgrađen je davne 1913. godine.

Objekat je mamio uzdahe građana, ali i svih onih koji su posjećivali Tuzlu, međutim, većina današnjih Tuzlaka ga ne pamti obzirom da je srušen kada je grad na određenim dijelovima prolazio 'tonjenje', kada je srušen i određen broj drugih objekata.

Pjesmu 'Buket belih ruža' posvetio Slavici koju je upoznao u Tuzli

Postoje brojne priče o Tominoj karijeri i njegovim nastupima u Tuzli, a jedna od onih posebnijih svakako je i priča o jednoj ljubavi između njega i Travničanke Slavice koja je boravila u gradu soli, piše Tuzlanski.ba.

"Tomina najtužnija pjesma otpjevana je za jednu plavokosu Slavicu. “Buket belih ruža” možda ne spada među njegove najveće hitove, ali definitvino krije najtužniju, štaviše, jezivu istinitu priču o njegovoj prvoj ljubavi koja je umrla ne napunivši 20 godina.

Ova ljubavna priča počela je u Tuzli, gdje je Toma, tada još nepoznat široj javnosti upoznao studentkinju Slavicu, rodom iz Travnika. Tako je započela njegova prva velika ljubav.

Maštao je o vjenčanju sa njom, ali je uskoro iz njenog dnevnika otkrio detalje o njenom intimnom životu sa poznatim i nepoznatim muškarcima, što ga je šokiralo. Toma i Slavica su se svađali i raskidali, iako su jedno prema drugom gajili snažna osjećanja.

Sve je počelo dok je pjevao u tuzlanskom hotelu “Bristol” kada je ugledao vitku plavušu Slavicu i odmah se zaljubio.

Kada je 1963. godine pjevao na crnogorskom primorju, dobio je telegram u kojem ga je ljekar koji je liječio Slavicu obavijestio da je ona teško, neizlječivo bolesna i da želi da ga vidi. Kada je stigao u Sarajevo, nije mogao da je prepozna, jer je izgubila trideset kilograma.

Toma zbog nastupa nije mogao da ostane sa Slavicom, a nekoliko dana kasnije, stigao mu je novi telegram u Tuzlu, kojim je obavješten da je njegova ljubav umrla.

Pogođen njenom smrću, napisao je najdriljiviju pjesmu u karijeri.

“Umrla je u Sarajevu, sahranjena je u rodnom Travniku, a ja sam stigao na svježu humku, tek da položim buket bijelih ruža. Sedam-osam godina kasnije, baš u Travniku, prvi put sam javno pjevao pjesmu njoj posvećenu koja je bila ogledalo našeg života. Izveo sam je tada i nikad više. Plakao sam ja, plakala je cijela sala. To nije bio koncert, već opelo…", kazao je Zdravkovkić.

Fotografija sa harmonikašem Hazimom Lolićem

Tamo gdje je načinio svoje prve muzičke korake kako je Bjela u svom filmu predstavio, u Tuzli, nastala je i fotografije na kojoj je pored Tome, Tuzlak, Hazim Lolić, harmonikaš i tadašnji muzički urednik radio Tuzle, koji je kako piše Tuzlanski.ba, kupio Zdravkoviću prvo odijelo.

Fotografija je nastala nakon partije bilijara davne 1961. godine.