Biračka mjesta za lokalne izbore otvorena su širom Bosne i Hercegovine  u 7.00 sati, a građani će imati pravo da biraju svoje zvaničnike večeras do 19 sati. 

Foto: A. Bešić | Građani na biralištima

Biračka mjesta na području grada Tuzla također su otvorena u 7 sati, a Gradska izborna komisija će u 12 sati saopštiti da li je bilo kašnjenja te kakva je izlaznost birača u prijepodnevnim satima. 

Na području grada Tuzla na Lokalnim izborima 2024. godine će se provoditi Pilot- projekt – glasanje uz korištenje optičkih skenera.

Pilot-projekt će se implementirati na 32 biračka mjesta, na četiri lokacije, odnosno u četiri škole i to: OŠ Brčanska Malta, OŠ Novi grad, OŠ Slavinovići i Gimnazija Meša Selimović.

Ovaj pilot-projekt podrazumjeva automatsko prebrojavanje glasačkih listića i provodi se uz finansijsku podršku međunarodnog partnera, USAID-a BiH.

Na ovim izborima građani Bosne i Hercegovine biraju 143 gradonačelnika i načelnika, kao i 3.200 vijećnika u oba entiteta, te novi sastav Skupštine Brčko distrikta.

Vezani članak Danas se održavaju Lokalni izbori 2024: Pravo glasa imaju 3.400.204 birača upisana u birački spisak

CIK je ovjerio ukupno 296 političkih subjekata, uključujući 110 političkih stranaka, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata i 43 nezavisna kandidata iz nacionalnih manjina, te devet lista nezavisnih kandidata.

Ukupno je potvrđeno 26.089 kandidata, od čega je 25.703 za općinska vijeća, među kojima je 10.983 žena.

Kada je riječ o kandidatima za načelnike i gradonačelnike, njih je 386, uključujući 29 žena. Pravo glasa ima ukupno 3.406.088 građana, a od toga je 44.789 registrovano za glasanje izvan zemlje.

Načelnici i gradonačelnici biraju se po principu jednostavne većine pri čemu je pobjednik kandidat sa najvećim brojem glasova, dok se članovi vijeća i skupština biraju proporcionalnom zastupljenosti otvorenih lista, pri čemu broj mandata u vijeću varira u zavisnosti od broja stanovništva.

Za razliku od dosadašnje prakse, kada su birači na listiću mogli zaokružiti koliko god žele kandidata unutar jedne političke opcije, sada je moguće zaokružiti najviše tri.

Kada je riječ o izboru načelnika i gradonačelnika, glasački listić bit će važeći ako označite X ispred imena samo jednog kandidata.