Bh. matematičari 36. u svijetu, a najbolji u regiji: Iza sebe ostavili Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju...
Foto: Tuzlanski.ba

U konkurenciji 112 zemalja Bosna i Hercegovina je osvojila 36. mjesto na 64. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi održanoj od 3. do 13. jula u Japanu. Cijeli poredak pogledajte OVDJE.

Iako je riječ o istom rezultatu kao i prethodne godine važno je istaći da je to najbolji rezultat u prethodnih 20 godina. Ako pogledamo zemlje regiona BiH je ostvarila ubjedljivo najbolji rezultat. Sjeverna Makedonija je na 41. mjestu, a Srbija na 42. Hrvatska je na 52. mjestu, dok je Slovenija na 67. mjestu. Daleko iz BiH su ostali Kosovo, Albanija, Crna Gora ali i Austrija, Danska, Finska, Irska...

Bh. tim osvojio je jednu srebrnu, četiri bronzane medalje i jednu počasnu pohvalu. U sastavu olimpijskog tima su bili: Vuk Janković, Andrej Krčmar, Benjamin Mujkić, Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Harun Alibegović. Vođe tim bili su Adisa Bolić i Goran Janković.

Srebrnu medalju osvojio je Andrej Krčmar, učenik I razreda JU “Gimnazija”, Banja Luka. Bronzane medalje osvojili su Vuk Janković, učenik IX razreda JU OŠ "Vuk Karadžić" – Trebinje, Benjamin Mujkić, učenik II razreda JU Druga gimnazija Sarajevo, Ervin Macić, učenik IV razreda JU Druga gimnazija Sarajevo i Mirnes Fehrić, učenik IV razreda JU Druga gimnazija Sarajevo. Počasnu pohvalu osvojio je Harun Alibegović, učenik III razreda, Richmond Park Međunarodne srednje škole Sarajevo.

Inače, prvo učešće na IMO bilo je 1993. godine i do sada smo učestvovali 31 put. Iako nemamo zlatnih medalja predstavnici BiH osvojili su 10 srebrenih, 61 bronzanu i 61 počasnu pohvalu.

Među prvih deset zemalja su Kina, SAD, Koreja, Rumunija, Kanada, Japan, Vijetnam, Turska. Indija i Tajvan.