Bh. javnost na nogama: Za izgradnju kuće Fahrudina Muminovića prikupljeno 70.000 dolara
Foto: Tuzlanski.ba

Nakon što je u javnosti odjeknulo svjedočenje Fahrudina Muminovića, koji je preživio streljanje kao dječak, građani BiH i dijaspore su pokazali su svoju humanost te je za obnovu, odnosno izgradnju kuće ovog povratnika u Bratuncu dosad prikupljena 71.000 dolara.

Osim resornog ministarstva, veliku akciju za prikupljanje pomoći Muminoviću putem društvene mreže Facebook pokrenuo je Sanel Babić, Bosanac koji je u Indijani završio koledž za elektroniku, a kao specijalizovani programer i inžinjer elektronike radi za United Launch Alliance u Denveru, najveću raketnu kompaniju, koja za NASA-u lansira satelite i robote na Mars.

Putem Facebook naloga dosad je prikupljena 71.000 dolara, a rekordnih 60.000 dolara humani ljudi su donirali za svega 33 sata.

Podsjećamo, Muminović je kao dječak s nepunih sedam godina 14. jula 1995. godine s povezom na očima, bez jecaja i plača, s ocem odveden na strijeljanje. Bio je to zločin od kojeg je i zločinac zanijemio.

Kada zločinac zanijemi i oružje egzekutora utihne nad vlastitim zločinom – htjeli su ga ubiti, ali nisu mogli.

Šestogodišnji dječak preživio je strijeljanje. Otkrio je svoj identitet zaštićenog haškog svjedoka, jer želi da cijeli svijet zna njegovu priču. (Tuzlanski.ba)