Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom u okviru samita Evropske političke zajednice koji se održava u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Bećirović - Scholz: Njemačka će ostati snažan ekonomski i politički partner Bosni i Hercegovini
Foto: Fena | Saradnja se nastavlja

Bećirović je ukazao na antidejtonsko i antiustavno djelovanje organa vlasti u bh. entitetu RS, kao i sve otvorenijem uplitanju Republike Srbije u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini.

Posebno je istakao opasnost mogućih posljedica Deklaracije sa tzv. "svesrpskog sabora" koja može, ako dođe do provedbe pojedinih njenih zaključaka, ugroziti i međunarodno i nacionalno pravo Bosne i Hercegovine, kao i mir i stabilnost u BiH i regiji, saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.

U saopćenju se navodi da je tokom razgovora kancelar Scholz potvrdio snažnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te je naglasio da je neprihvatljivo bilo kakvo ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Naglasio je da će Njemačka ostati snažan ekonomski i politički partner Bosni i Hercegovini u provedbi reformi, koje će osigurati unaprjeđenje vladavine prava, demokratije i ekonomskog razvoja.

Tokom razgovora Bećirović je izrazio zahvalnost za angažman SR Njemačke u okviru Berlinskog procesa, koji podrazumijeva podržavanje punopravne EU perspektive zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, te ekonomski i infrastrukturni razvoj cijele regije i unapređenje sveobuhvatne saradnje između zemalja regije.