Banjalučani razočarani nastupom ruskih gostiju (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Tri dana niko nije mogao ući u trag Donskim kozacima i njihovom vođi Nikolaju Đakonovu iz Rusije, nakon što su 2. oktobra ušli u BiH obavijeni velom tajne, predstavljajući se kao umjetnici, i koji su aktivno sudjelovali u pripremama demontracija na Krimu, neposredno prije izbijanja rata u Ukrajini. Kozaci, koji su pod nadzorom Službe za poslove sa strancima BiH, danas su se konačno pojavili u javnosti, i to na kulturno-umjetničkoj manifestaciji. Međutim, svojim performansom razočarali su banjalučku publiku.

30 ruskih kozaka došetalo je na banjalučki Trg Krajine - vodio ih je Nikolaj Đakonov, kojeg je proteklih dana bilo nemoguće pronaći na listi gostiju u hotelima gdje sa svojom grupom odsjeda danima čekajući početak manifestacije koju je organizovalo Ministarstvo kulture RS-a. Na binu se nisu popeli, ali su zato održali improvizovani performans u kojem su umijeće uglavnom pokazala folklorna društva iz Banje Luke.

Vođa Donskih kozaka i drugi čovjek Velike vojske Dona nije bio raspoložen za izjave i komentar o učestvovanju u velikim demonstracijama na Krimu. Njihov prevodilac kratko je rekao da mu je iz nadležnih entitetskih institucija sugerisano da izbjegava novinare zbog napisa u medijima o njegovom dolasku u BiH i Banju Luku. Kamere nije izbjegavao, pa je sa svojom grupom vidno uživao u nastupu ostalih izvođača.

Razočarani su bili i Banjalučani, koji su uzaludno čekali performans za pamćenje od ruskih gostiju. Mnogi su se zapitali kako i zašto je cijela manifestacija organizovana na brzinu.

Iznenađenje je izostalo. Kozaci iz Rusije fotografisali su se, ali nisu htjeli davati izjave. Nikolaj Đakonov, kako tvrdi njegov prevodilac, ne zna naš jezik, ali ni engleski. Odsjeo je u hotelu San u Laktašima, protiv kojeg će biti podnesena krivična prijava, jer nisu na vrijeme prijavili boravak stranih državljana. U MUP-u RS-a, pod čijom pratnjom su ruski kozaci ušli u BiH, ogradili su se od komentarisanja činjenice da je Velika vojska Dona na crnoj listi EU-a i kojim su poslom u Banjoj Luci. (Federalna.ba)