Foto: Tuzlanski.ba

U okviru posjete Tuzlanskom kantonu, ambasadori Kraljevine Nizozemske NJ. E. Jan Waltmans, Slovačke NJ. E. Roman Hloben i šef Belgijskog diplomatskog ureda Benjamin Sturtewagen, posjetili su danas premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića.

Boravak u Tuzli su iskoristili i da posjete kafić Klub Zmajevo srce u kojem su zaposlene osobe sa Downovim sindromom.

Vezano | Ambasadori Slovačke, Nizozemske i Belgije posjetili Vladu TK: ‘Savjete koje smo dobili rado ćemo uvažiti’

"Iz medija smo saznali za kafić i cijelu ovu priču i pošto smo u Tuzli nismo željeli zaobići posjetu ovom kafiću. Veoma je važno da su svi uključeni u društvene aktivnosti, pa tako i osobe s poteškoćama u razvoju. U našim državama također postoje kafići poput ovog, gdje mladi ljudi s poteškoćama mogu doći raditi i to sa mnogo entuzijazma. I ovdje vidimo istu stvar, svi su tako entuzijastični i sretni da mogu doći raditi ovdje u kafiću. U svoje lično i u ime mojih kolega, želio bih zahvaliti onome ko je napravio ovu inicijativu i omogućio kako osobama s poteškoćama, tako i njihovim roditeljima da dolaze ovdje, provode vrijeme i osjećaju se korisno. Pozvao bih sve građane Tuzle da dođu posjetiti ovaj kafić, popiti kafu i iskoristiti vrijeme na pravi način", rekao je ambasador Kraljevine Nizozemske NJ. E. Jan Waltmans.

"Poželio bih dobrodošlicu svim ambasadorima i drago mi je što ćemo se ovdje lijepo družiti. Drago mi je što je bilo puno gostiju koji su nas došli podržati. Ovo mi je druga kuća, jako sam sretan što sam ovdje", rekao je Saša Šunjka, jedan od zaposlenih.

"Zaista smo bili prijatno iznenađeni njihovim pozivom da dođu. Ono što je kod njih sasvim normalno u njihovim zemljama, da su ovakvi kafići prepuni i da svako ko je društveno odgovoran posjećuje te kafiće, vidjeli ste i sami prethodnih dana da to kod nas nije bilo slučaj. Samim time, sve nam ovo odgovara, trenutno ovi momci i cure žive svoju bajku. Kafić je često popunjen, traži se mjesto više. Imamo problem te bašte, nadam se da ćemo to riješiti sa Gradskom upravom, mislim da jedan ovakav projekat zaslužuje da nam se pomogne sa svih strana", objašnjava Omer Isović.

Objekat „Klub Zmajevo srce“ nije isključivo humanitarnog karaktera. Radi kao i svi drugi ugostiteljski objekti s ciljem da uposlenici zarade plate, ali i da razvijaju interakciju i druženje sa svojim mušterijama.