Advokat: Dodik nije dobio poziv Tužilaštva BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nije dobio novi poziv za saslušanje u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine o referendumu o danu ovog dijela BiH, potvrdio je njegov advokat Goran Bubić za banjalučke Nezavisne novine.

„Još nema nikakvog poziva iz Tužilaštva BiH“, rekao je za Bubić, te dodao kako ne zna ništa o nekim dogovorima o kojima pišu pojedini bosanskohercegovački mediji.

Na prvi poziv iz Tužilaštva BiH za saslušanje o referendumu 3. oktobra, Dodik se nije odazvao zbog, kako se navodi, prijetećih izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Dodik je poručio tada kako je spreman na saradnju sa Tužilaštvom, te kako izjavu može dati, ali samo sa teritorije RS.

Ulaz u blindiranom vozilu

Pojedini mediji u BiH objavili su kako će se Dodik do kraja sedmice pojaviti u Tužilaštvu BiH kako bi dao izjavu u vezi sa organiziranja referenduma u RS.

Mediji su prenijeli kako bi Dodik u Tužilaštvo trebao ući na sporedni ulaz, u blindiranom vozilu.

Na ovom je, putem advokata koji su vodili pregovore, insistirao ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač zbog sigurnosnih razloga, odnosno bojazni kako bi Dodik, prema podacima MUP-a, mogao biti izložen snajperskoj vatri.

Nezavisne dodaju kako bi Dodik, ako se pojavi pred Tužilaštvom BiH, mogao biti saslušan i kao osumnjičeni u predmetu „Stanari“. (Tuzlanski.ba)