11. oktobra organiziraju se masovni protesti u BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Na održanom sastanku Inicijativnog odbora Ustavnopravne demokratske asocijacije Vijeća Građana BiH održane 5. 4. 17. u Sarajevu zaključeno je slijedeće: Masovni građanski protesti zakazuju se za 11. oktobar ove godine.

11. oktobra 2017. godine zakazuju se i najavljuju masovni građanski mirni protesti po svim općinama i gradovima širom BiH. Cilj protesta je stati u odbranu Građanske Rezolucije u kojoj se traži i zahtjeva od međunarodne zajednice da kroz svoje daljnje angažovanje kroz okvirni mirovni sporazum u BiH, kao protektori u BiH, u potpunosti izmijene Aneks 4., Ustav Bosne i Hercegovine.

Rezolucija nije ništa drugo nego pritisak građana BiH koja ide prema Međunarodnoj zajednici, tražeći da se inplementiraju i sprovedu presude Međunarodnog suda a koje se odnose prije svega na presude Sejdić - Finci, Pilav i Zornić.

Kako te presude nisu u mogućnosti da sprovedu domaće vlasti, to treba da inplementira Međunarodna zajednica na osnovu svojih ovlaštenja iz Sporazuma za mir u BiH.

Nećemo ići prema vlastima u BiH, naš rad i aktivnosti ćemo usmjeriti isključivo prema međunarodnoj zajednici. Naše aktivnosti, koje ćemo raditi na području cijele BiH, jesu da se naša Rezolucija implementira u cijelosti. Tražiti ćemo da Građanska Rezolucija koja je notarski obrađena i dostavljena na adrese Međunarodne zajednice dostigne svoj nivo kroz buđenje građanke svijesti a ujedno da bude politički akt svih građana u BiH kako bi implementirali sve presude koje su donešene a tiče se uspostave građanske i sekularne Ustavom uređene zemlje BiH.

Međunarodna zajednica ima i MORALNU obavezu prema Bosni i Hercegovini da uredi Ustav BiH sa svojim ekspertnim pravnim timovima kako to danas Ustav imaju savremene Evropske i napredne svjetske zemlje, jer se upravo na ovoj teritoriji BiH desio brutalni, krvoločni rat, koji je rezultirao genocidom i nedužno stradanje svih građana kojeg su Europske zemlje sa ove vremenske distance, dozvolile!

Od danas 06. aprila 2017. god. pa do 1. oktobra organizaciona grupa pozivaju dobrovoljne afirmirmisane građanske aktiviste po svim općinama i Gradovima u BiH koji žele biti dio tima Ustavnopravne Demokratske Asocijacije Vijeća Građana BiH da se jave na e-mail vijecegrađ[email protected], kako bi na zajedničkom sastanku, skupštine ove asocijacije formirali Izvršno i operativno tijelo ''Upravni Odbor ili Vladu u sjeni'' ove asocijacije koji će nastaviti sa daljnjim organizacionim aktivnostima.

U konačnici cilj ovog operativnog organa je organizacionog i pregovaračkog karaktera te Sprečiti masovnim protestima građana održavanje predstojaćih izbora u oktobru 2018. g. po sadašnjem modalitetu i po modalitetu etno religijskog torovanja konstituisanih naroda kroz entitetska iscrtavanja u BiH, navodi se u saopćenju.