Četvrtak, 29. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Putin: Nismo poludjeli, znamo šta je nuklearno oružje

Preuzmite sliku

Moskva nuklearno oružje smatra sredstvom odbrane ili faktorom odvraćanja i shvata opasnost koju predstavlja, rekao je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naša strategija korištenja sredstava odbrane, a kao odbranu smatramo oružje za masovno uništenje, nuklearno oružje, sve je to postavljeno oko takozvanog osvetničkog udara, odnosno kad neko na nas udari, mi uzvratimo”, rekao je Putin na sastanku s Ruskim vijećem za ljudska prava u Moskvi.

Naglasio je kako je to prirodno faktor odvraćanja, ne faktor koji eskalira sukob, te kako se nada da to svi razumiju.

Nismo poludjeli, svjesni smo šta je nuklearno oružje“, rekao je Putin.

Putin je dalje rekao da je bivša britanska premijerka Liz Truss javno rekla da je spremna upotrijebiti nuklearno oružje, a da to niko nije primijetio, ali kada je Rusija reagovala, to je prikazano kao pokušaj zastrašivanja svijeta.

Putin je dodao da za razliku od Sjedinjenih Amričkih Država, koje imaju velike nuklearne arsenale u Evropi, Rusija vodi odgovorniju nuklearnu politiku i ne prenosi svoje nuklearno oružje drugim zemljama.

Takozvano ‘taktičko’ nuklearno američko oružje nalazi se u velikom broju na evropskom teritoriju. Mi svoje nuklearno oružje nismo prenijeli nikome i ne prepuštamo ga. Ali, naravno, branit ćemo naše saveznike svim sredstvima koja su nam na raspolaganju, ako bude potrebno”, poručio je Putin.

Ruski predsjednik Putin izjavio da prijetnja nuklearnog rata raste, ali ga Moskva neće pokrenuti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje