proklijali krompir
Nije bezbjedno jesti proklijali krompir, može biti opasan po zdravlje
Ako krompir ima samo male klice i još uvijek je čvrst, možete ukloniti klice i isjeći sva meka mjesta, te pripremiti krompir na željeni način. Međutim, kada, u kojim slučajevima je krompir opasan po zdravlje čovjeka? “Krompir niče kada je u...
Smijemo li jesti proklijali krompir ili ga trebamo baciti?
Kako bi krompir trajao što duže, čuvajte ga dalje od luka, najbolje u kartonskoj kutiji i redovno ga pregledajte... Hljeb i krompir namirnice su koje se najčešće bacaju, no to nije uvijek nužno. Tvrdi hljeb možemo usitniti u mrvice i osušit...
Zeleni i proklijali krompir opasni po zdravlje
Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uslovima može biti opasan za zdravlje. Krompir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a ko...