konobari
Panonika zapošljava: Prilika za konobare i čuvare
Panonika traži ukupno četiri nova uposlenika koji će se pridružiti njihovom timu, dva konobara i dva čuvara. Novi uposlenici će dobiti ugovore na određeno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci.Opisi poslova, uslovi i način apliciranja nalaze se...
Poslodavci prinuđeni zatvarati objekte: Zašto sve više konobara odlazi iz BiH u druge zemlje?
"Kolektivni godišnji odmor" - natpis je koji i ovoga ljeta možemo već vidjeti na brojnim ugostiteljskim objektima u BiH, a posebno će biti istaknut u augustu i to samo iz jednog razloga, nema konobara. Prema riječima vlasnika ugostiteljski...
Turističko-ugostiteljska škola Tuzla obrazuje najtraženije kadrove u savremenom društvu
Sa modernim nastavnim programima, iskusnim nastavnim osobljem i odličnim uslovima za učenje, Turističko-ugostiteljska škola u Tuzli predstavlja važnu instituciju za razvoj mladih profesionalaca koji će doprinijeti razvoju lokalne i regional...
Konobari i kuhari iz BiH spremaju se za sezonu u Hrvatskoj, plate iznad 2.000 eura
Hrvatskom primorju će, prema procjenama, ove godine trebati oko 70.000 radnika, a pored domaće radne snage, dobar dio radnih mjesta će biti popunjen i radnicima iz regiona. Mnogi hoteli su se još u novembru bacilli u potragu za radnom snago...
Konobarica na TikToku odala tajnu: Evo šta je siguran znak da ste nepoželjan gost
Rad u restoranu može biti naporan, pogotovo ako imate posla sa zahtjevnim mušterijama koje vam posao čine još težim nego što bi trebao biti. No, jedna konobarica je otkrila da zapravo postoji trik koji poslužitelji koriste kada imaju posla...
Ugostiteljski objekti, restorani, pekare i slastičarne sve teže dolaze do kvalifikovanog radnika
Istraživanja u BiH su pokazala da vrlo malo djece i mladih prilikom odabira zanimanja pri upisu u srednje škole upisuju zanat iz oblasti prehrambene industrije, izvještava FTV. [embed width="100%"]https://media.federalna.ba/storage/2023/sep...
Ovaj grad u BiH ostaje bez radnika, većina mladih odlazi u Dubrovnik i Crnu Goru
Prosječna plata ugostiteljskih radnika u Srpskoj je od 800 do 1.200 maraka dok u Dubrovniku ili na crnogorskom primorju mogu zaraditi i triput više. Nije neka vijest da puno Trebinjaca hljeb zarađuje u Dubrovniku, pogotovo tokom turističke...
Treba li bakšiš biti uračunat na fiskalnom računu?
Udruženje ugostitelja i hotelijera u Republici Srpskoj "HoReCa" podržava inicijativu Hrvatske i Srbije da kroz zakonsko rješenje konobarski bakšiš bude uračunat na fiskalnom računu. Zalažu se da određen procenat bakšiša bude neoporezovan. ...
Konobari otkrili najgore stvari koje gosti rade, jedna je posebna na listi
Posluživanje hrane je fizički zahtjevno jer zahtijeva da osoba bude na nogama duže vrijeme, noseći pažljivo izbalansirane i teške pladnjeve s hranom. To je i psihološki zahtjevno, jer se moraju nositi sa širokim rasponom gostiju. Dakle, kad...
Hrvatski konobari otkrili šta ih najviše nervira kod gostiju: "Grle te, a bakšiš ne ostave"
Jedan korisnik Reddita upitao je Hrvate koje se bave konobarenjem šta ih najviše živcira kod mušterija, a nije dugo trebalo da njegova objava izazove raspravu. "Konobari, koje su vam najgore narudžbe, pitanja, tipovi ljudi? Šta volite/ne vo...
“Nedostaje radne snage”: Egzodus konobara iz BiH na vrhuncu
Oglasi u kojima se traže konobarica ili konobar, sa iskustvom ili bez njega, sve su češća pojava u ugostiteljskim objektima u BiH, a takvo stanje traje već mjesecima. Poslodavci kažu da gotovo ne postoji ugostitelj koji nije ostao bez radni...
Nedostaje 15 hiljada radnika za sezonu u Hrvatskoj
Direktor Uprave za razvoj, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma Robert Pende rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da turizmu u Hrvatskoj trenutno nedostaje 15-ak hiljada radnika,...
Tuzla: Potrebni konobari i kuhari za rad, uskoro počinje sa radom Restoran Kvin
Mnogi Tuzlaci znaju da se na mjestu današnjeg BCC-a nalazila i Fabrika kvasca Kvin, što je upravo i naziv za restoran čije se otvorenje uskoro očekuje. Tuzlanski.ba ranije je pisao o jedinstvenom konceptu Restorana Kvin koji će u potpunosti...
Njemački ugostitelji u problemu: Nedostaje nam radnika – najviše kuhara, sezonaca iz inostrastva, studenata…
Udruženje njemačkih ugostitelja požalilo se u ponedjeljak na manjak osoblja nakon ukidanja pandemijskih mjera i ponovnog otvaranja hotela i restorana, a savezni zavod za zapošljavanje iznio podatak da u ugostiteljskoj branši radi 14 posto m...
Ugostitelji u BiH na mukama: Radnici masovno odlaze raditi na more
Poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu u Bosni i Hercegovini tokom ljetne sezone muku muče sa pronalaskom radnika jer masovno odlaze na more raditi zbog veće zarade. Oni odlaze na Crnogorsko i Hrvatsko primorje, ali i u Neum, a poslodavci su...
Kriza radne snage u Hrvatskoj: Najviše se traži prodavača, konobara i kuhara...
Granice se otvaraju, vrijeme je sve ljepše - svi preduslovi za početak turističke sezone u Hrvatskoj su tu - nedostaje samo kvalitetne radne snage koja će se uspješno uklopiti u ugostiteljstvo. "Da, jako je teško, ali nije nemoguće kad se r...
Ugostitelji u Hrvatskoj imaju veliki problem: Napustilo ih je više od 11.000 konobara
Velika potražnja za konobarima nastala je jer je ogroman broj njih u pandemiji napustio ugostiteljstvo. Više od 11.000 konobara u Hrvatskoj napustilo je posao zbog pandemije i lockdowna. Neki su otišli u građevinu, neki u inozemstvo, a neki...
Ovo su trikovi kojima se konobari koriste za veći bakšiš
O ovoj temi raspravljali su i korisnici društvene mreže Quora gdje su mnogi podijelili svoja iskustva. Među komentatorima pronašli su se i mnogi bivši ili sadašnji konobari i konobarice koji su podijelili svoje trikove. Suptilno klimanje gl...
Sarajlija hvali Albaniju: Ljubaznije konobare nigdje nisam vidio
Albanija je jedna od rijetkih destinacija gdje su granice za turiste otvorene, a nije potreban ni PCR test, niti moraju da strahuju od karantina. Doskora turistički nepoznata, ova zemlja se u posljednjih nekoliko godina profilisala u zaniml...
Sedam stvari kojima izluđujemo konobare u kafiću i restoranu
Empatija je vrijedna svake pohvale, ali ako je zloupotrijebimo, možemo napraviti više štete nego koristi - posebno ako pokušavamo napraviti uslugu konobaru u kafiću ili restoranu i pritom mu zakompliciramo život. Iako se ponekad čini kao da...
Radnicima smanjuju plate i do 700 KM, vraćaju ih na posao bez prijave
Pandemija koronavirusa ostavit će dugotrajne posljedice na ekonomske prilike u Bosni i Hercegovini. Službeni podaci govore kako je u ovom bh. entitetu bez posla ostalo 26.876 radnika. Prema informacijama Porezne uprave Federacije BiH, ukup...
Praktična vježba: Kako konobari vide svoj posao u budućnosti?
Otvaranje bašti kafića i restorana u Češkoj je planirano za 25. maj, a neki su ugostitelji počeli da zamišljaju kako će izgledati njihov posao. Na Facebooku se pojavio urnebesan video koji je za kratko vrijeme postao viralan: “Rok od 25. m...
Zanimljivi trikovi koje radnici kafića i restorana koriste da bi manipulisali sa gostima
Prehrana je zapravo posljednja stvar na listi "zašto ljudi posjećuju restorane i kafiće." Obično odlaze tamo da se lijepo provedu i budu dobro raspoloženi. Vlasnici restorana i ugostiteljske kompanije dobro su svjesni ove činjenice, zbog če...
Konobari savjetuju koje piće nikako ne trebate naručivati
Vjerovatno niste ni razmišljali o tome zašto pojedini konobari postanu neprijatni kad naručite neko piće. U nastavku pročitajte odgovor. Kafići uglavnom imaju široku ponudu pića među kojima su i ona čija priprema traži više vremena i truda,...