Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlada FBiH odobrila Lani Pudar oko 70.000 KM za pripreme i takmičenja

Preuzmite sliku

Na prijedlog premijera Federacije BiH Nermina Nikšića na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH je prihvatila Informaciju o molbi Kluba vodenih sportova ”Orka” za financijsku podršku u svrhu odlaska Lane Pudar na pripreme i takmičenja na Evropskom i svjetskim prvenstvima, s Inicijativom za izdvajanje sredstava s pozicije ”Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH”, iz proračuna FBiH za 2023. godinu.

Usvojenim zaključkom zaduženo je Federalno ministarstvo finanacija da za iduću sjednicu Vlade pripremi Prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije za 2023. godinu. Radi se o iznosu od 69.700 KM, a koliko je i tražio Klub.

Naime, Klub vodenih sportova ”Orka” uputio je molbu za podršku u svrhu odlaska Lane Pudar na pripreme i takmičenja.

Riječ je o ovogodišnjim troškovima puta i smještaja neophodnim za odlazak na pripreme i natjecanja.

To su pripreme u Antaliji u iznosu od 16.500 KM, potom nastup na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu u iznosu od 6.700 KM, te pripremni kamp u Nagasakiju u Japanu u iznosu od 14.000 KM.

Potom, riječ je i o nastupu na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Fukuoki u Japanu u iznosu od 8.000 KM, kao i pripremama u Sierra Nevadi u Španjolskoj u iznosu od 13.500 KM, te nastupu na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Netanya u Izraelu u iznosu od 11.000 KM.

Kako se ističe u molbi Kluba, na svim ovim takmičenjima Lana Pudar je jedan od favorita za osvajanje najsjajnijih odličja, te bez podrške institucija sa svih razina vlasti, Klub neće moći sve troškove sudjelovanja na pripremama i natjecanjima sam isfinanscirati.

Posebno naglašavaju da je Lana Pudar jedina sportašica iz naše države koja je već ispunila A olimpijsku normu i jedina do sada kvalificirana sportašica iz naše države za ljetne olimpijske igre ”Paris 2024”.

Vlada je još jednom uputila čestitku Lani Pudar i njenom klubu za izuzetne rezultate koja ova sportašica postiže na takmičenjima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,