Foto: Tuzlanski.ba

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu danas se održava iščekivani događaj Red Bull Showrun, javlja Anadolu.

“Ono o čemu se s uzbuđenjem pričalo proteklih nekoliko mjeseci, danas će postati stvarnost. Desetine hiljada ljudi se očekuju u Sarajevu, gdje će posmatrati RB Showrun, oktanski spektakl koji imaju priliku ugostiti samo rijetki gradovi svijeta“, saopćili su organizatori.

Dodali su da su opsežne pripreme završene, tako da glavni grad BiH spremno dočekuje publiku i veliki show. Staza kojom će juriti bolid Formule 1, ali i druge "mašine" na točkovima, u potpunosti je pripremljena prema svim propisima, a gledatelji iz cijele BiH i regije će moći besplatno posmatrati dešavanja uz samu ogradu, kao i s postavljenih te rasprodanih tribina. Centar zbivanja je dionica između Marijin Dvora i Tehničke škole, odnosno Zemaljskog muzeja BiH.

“Njom će šampionski bolid RB7 voziti slavni britanski F1 vozač David Coulthard, koji će osloboditi snagu i zvuk V8 motora prilikom prolazaka pored desetina hiljada gledatelja, a svakako će ih počastiti i neizostavnim 'krofnama' uz miris spaljenih guma, što voli svaki ljubitelj oktanskih sportova“, navodi se u saopćenju.

Osim Coultharda, na Red Bull Showrun su stigle i druge velike zvijezde uključujući Arunasa Gibiežu, koji će na svom motociklu izvoditi stuntove iz svog bogatog repertoara. Ljubitelji drifta, sve popularnijeg automobilističkog sporta, također će doći na svoje, jer će moći uživati u nastupu fenomenalnog dvojca Red Bull Driftbrothers u njihovim snažnim drift automobilima.

Kapije su otvorene od 11 sati, dok su ulazi raspoređeni na ukupno 10 lokacija i to iz pravca Pofalića, Skenderije, Vrbanje, Vilsonovog šetališta i ulice Franca Lehara.

Početak glavnog programa događaja zakazan je za 14 sati i trajaće do 16 sati. U zonu održavanja događaja nije dozvoljeno unošenje pirotehničkih sredstava, staklenih predmeta, limenki, PET ambalaže i drugih predmeta koji mogu biti opasni po posjetitelje. Također, nije dozvoljeno korištenje dronova koji ne pripadaju organizatoru, a u slučaju da se pojave, biće oboreni.