Tragedija na reliju Dakar, usmrtio čovjeka, a da za to nije ni znao: ‘Zaista mi je žao, ovo će me vječno pratiti‘
Foto: Tuzlanski.ba

Strašna tragedija dogodila se tokom utorka na utrci Dakar Rally 2023. Organizatori su saopćili kako je jedan italijanski gledatelj preminuo zbog incidenta koji se dogodio tokom utrke.

U tom saopćenju nije bilo detalja, no ubrzo se putem društvenih mreža doznalo što se zapravo dogodilo, pišu Sportske novosti.

U videu se može vidjeti kako kamion kojim je na svoj 43. rođendan upravljao češki vozač Aleš Loprais udario gledatelja koji se u tom trenutku nalazio izvan njegovog vidnog polja.

- Imam jako lošu vijest, koju su mi saopćili kad sam se vratio s devete etape. Već smo bili u krevetu kad su mi pokazali snimku utrke na kojoj smo greškom udarili čovjeka koji je fotografirao svoju supruga iza dine. Bio je povrijeđen, osjećao je mučninu i vrtoglavicu u sljedeća dva-tri sata, a na putu do bolnice doživio je srčani udar – rekao je Loprais, dosadašnji vodeći vozač u kategoriji kamiona i glavni favorit za ukupnu pobjedu, u videu objavljenom na svojoj Facebook stranici.

U istom se može vidjeti i snimka iz njegove kabine koja potvrđuje da Loprais nije mogao vidjeti gledatelja koji se nalazio na izuzetno opasnom mjestu.

- Ljudski život je prekinut zbog mene, nedirektno, jer sam ja vozio. Moram priznati da ni ja ni moja posada to nismo primijetili. Imamo onboard i druge video zapise koji to dokazuju. Ali to ne mijenja da je čovjek izgubio život. Došao je vidjeti Dakar i nažalost je bio iza one dine... A mi nismo vidjeli to, nitko od nas – dodao je češki vozač.

Vidljivo potresen, dodao je:

- Želim izraziti najiskrenije saučešće njegovoj porodici i prijateljima. Jako mi je žao zbog ove nesreće i pratit će me do kraja života.

Nizozemski mediji jutros su objavili kako će Ales Loprais nakon ove nesreće odustati od utrke, no Marca je izvijestila kako se on u četvrtak ipak zaputio prema startu nove etape... (Slobodna Dalmacija)