Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tragedija na reliju Dakar, usmrtio čovjeka, a da za to nije ni znao: ‘Zaista mi je žao, ovo će me vječno pratiti‘

Preuzmite sliku

Popularno

Strašna tragedija dogodila se tokom utorka na utrci Dakar Rally 2023. Organizatori su saopćili kako je jedan italijanski gledatelj preminuo zbog incidenta koji se dogodio tokom utrke.

U tom saopćenju nije bilo detalja, no ubrzo se putem društvenih mreža doznalo što se zapravo dogodilo, pišu Sportske novosti.

U videu se može vidjeti kako kamion kojim je na svoj 43. rođendan upravljao češki vozač Aleš Loprais udario gledatelja koji se u tom trenutku nalazio izvan njegovog vidnog polja.

– Imam jako lošu vijest, koju su mi saopćili kad sam se vratio s devete etape. Već smo bili u krevetu kad su mi pokazali snimku utrke na kojoj smo greškom udarili čovjeka koji je fotografirao svoju supruga iza dine. Bio je povrijeđen, osjećao je mučninu i vrtoglavicu u sljedeća dva-tri sata, a na putu do bolnice doživio je srčani udar – rekao je Loprais, dosadašnji vodeći vozač u kategoriji kamiona i glavni favorit za ukupnu pobjedu, u videu objavljenom na svojoj Facebook stranici.

U istom se može vidjeti i snimka iz njegove kabine koja potvrđuje da Loprais nije mogao vidjeti gledatelja koji se nalazio na izuzetno opasnom mjestu.

– Ljudski život je prekinut zbog mene, nedirektno, jer sam ja vozio. Moram priznati da ni ja ni moja posada to nismo primijetili. Imamo onboard i druge video zapise koji to dokazuju. Ali to ne mijenja da je čovjek izgubio život. Došao je vidjeti Dakar i nažalost je bio iza one dine… A mi nismo vidjeli to, nitko od nas – dodao je češki vozač.

Vidljivo potresen, dodao je:

– Želim izraziti najiskrenije saučešće njegovoj porodici i prijateljima. Jako mi je žao zbog ove nesreće i pratit će me do kraja života.

Nizozemski mediji jutros su objavili kako će Ales Loprais nakon ove nesreće odustati od utrke, no Marca je izvijestila kako se on u četvrtak ipak zaputio prema startu nove etape… (Slobodna Dalmacija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,