Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svjetski kup: Zbog snježnih padavina i vjetra otkazan prvi spust sezone za skijaše

Preuzmite sliku

Prvi spust nove sezone Svjetskog kupa u skijanju na čuvenoj planini Matterhorn morat će sačekati još najmanje jedan dan nakon što je u subotu otkazan zbog obilnih snježnih padavina i jakog vjetra, javlja Anadolu.

Organizatori su otkazali muški spust nešto nakon šest sati ujutro po lokalnom vremenu na novoj stazi Gran Becca koja počinje u Švicarskoj, a završava u Italiji.

Još jedan muški spust zakazan je za nedjelju na stazi koja je na velikim visinama i na kojoj zbog vremenskih neprilika još nije došlo do spusta, iako je trening završen u srijedu pod vedrim nebom.

Nekoliko uzastopnih vikenda Svjetskog kupa za muškarce i žene prošle godine su otkazani zbog visokih temperatura. Ovogodišnje trke bile su zakazane dvije sedmice kasnije u novembru kako bi bilo više snijega.

Snijeg je pao u izobilju otkako su organizatori prošlog mjeseca izazvali kritike ekoloških aktivista i istragu lokalnih javnih vlasti zbog iskopavanja snijega na obližnjem glečeru kako bi se pomoglo u pripremi staze za spust.

Gran Beccu, stazu dugu 3,8 kilometara dizajnirao je bivši švicarski skijaš Didier Defago, olimpijski šampion u spustu na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. godine.

Počinje blizu Zermatta na nadmorskoj visini od oko 3.700 metara i prelazi granicu da bi završio u Italiji u Laghi Cime Bianche na 2.835 metara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje