Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sportski pregled: Redakcijski osvrt na sportska dešavanja

livno-sloboda
Preuzmite sliku

U nastavku sažetak dešavanja na sportskim borilištima u domaćem ali i međunarodnom sportu:

Domaći sport: 

livno-sloboda– Fudbaleri tuzlanske “Slobode” poraženi su na gostovanju u Livnu od ekipe Troglava rezultatom 1:0, crveno crni sa Tušnja nakon šest odigranih kola zauzimaju 11. poziciju u prvoj Federalnoj ligi BiH. Očigledno da od ekspresnog povratka u društvo “najboljih” nema ništa osim ako se ne dogodi neko čudo.

– Košarkaši OKK “Sloboda” prije nekoliko dana otputovali su u Hrvatsku gdje sa tamošnjim klubovima igraju pripremne utakmice. Iako umorni od puta, tuzlanski košarkaši su u Trogiru pružili dobru igru protiv domaćina, člana A-2 lige Hrvatske i slavili prvu pobjedu na ovoj turneji rezultatom 74:83. U naredne dvije utakmice tuzlaci su dožvjeli poraz i to od prvoligaša Zadra rezultatom (90-53) te od ekipe Jolly iz Šibenika rezultatom (80-68) za razliku od utakmice sa Zadrom u kojem je domaćin tokom cijelog susreta bio superioran izabranici Adnana Hodžića protv šibenčana uprkos porazu bili su ravnopravan protivnik, najefikasniji na toj utakmici bili su Muris Andelija sa 20 i Miodrag Tanasilović sa 15 poena.

– Kup šampiona za Atletičarke ovog vikenda održan je u glavanom gradu Slovenije – Ljubljani, učešće na ovom kupu uzele su i atletičarke iz našeg grada odnosno atletičarke AK “Sloboda Tehnograd”. Kup šampiona za juniorke, najjače grupe “A”, održan je uz učešće nacionalnih prvaka: Velike Britanije, Turske, Španije, Slovenije, Estonije, Češke, Italije, Srbije i BIH. Nažalost, mlade atletičarke tuzlanske Slobode Tehnograd, u tako jakoj konkurenciji, nisu uspjele sačuvati status člana najelitnije evropske Lige.

okk-sloboda– Bh. džudisti osvojili su 17 medalja, od čega dvije zlatne i šest srebrenih, na Balkanskom prvenstvu koje je održano u Trebinju. Amel Mekić i Selma Sejdinović osvojili su prva mjesta i zlatne medalje, a Mekić je proglašen i za najboljeg takmičara prvenstva. Na prvenstvu je nastupilo više od 100 najboljih balkanskih takmičara i takmičarki iz sedam zemalja.

– Ovog vikenda odigrano je i 6 redovno kolo BH Telecom Premijer Lige BiH, domaće pobjede ostvarili su: Prijedor, Olimpic, Sarajevo i Zrinjski, bodove su podijelili Gabela – Slavija; Radnik – Zvijezda; Čelik – Borac i Gradina – Široki Brijeg, gostujućih pobjeda nije bilo. Na tabeli vodi FK Sarajevo sa 16 bodova dok je na posljednjem mjestu novi premijerligaš Gradina iz Srebrenika sa samo 3 osvojena boda.

– Protekla dva dana, petak i subotu, u Sarajevu se odigrao i Memorijalni turnir “Mirza Delibašić“, u čast najvećeg košarkaša kojeg je Bosna i Hercegovina ikad imala. Makedonski prvak MZT iz Skoplja u finalu turnira je slavio protiv Bosne sa 89:62, zahvaljujući ponajprije dobroj igri u posljednjoj četvrtini, u kojoj su Makedonci dobili 15 razlike.

– Pionirski i kadetski pogon OKK Sloboda proteklog vikenda su u velikoj dvorani Mejdan odmjerili snage sa vršnjacima iz sarajevskog Sparsa. Gosti iz prijestolnice BiH trenutno važe za najkvalitetniji košarkaški kolektiv u Sarajevu, no u srazu sa Tuzlacima poraženi su u oba susreta. Pioniri OKK Sloboda slavili su rezultatom 68:66, dok su kadeti upisali trijumf rezultatom 48:39 .

– Rukometašice Jedinstava u subotu odigrale su prijateljski susret protv ekipe Pan iz Đakova, poražene su ubjedljivo rezultatom 18:38. Gošće iz Slavonije u ovom trenutku ipak su mnogo kvalitetniji rukometni kolektiv u odnosu na popularne “Labudice” od kojih je većini njih ovo tek početak bavljenja rukometom.

– Košarkašice Jedinstva BHT svoj prvi test meč u dosadašnjem dijelu priprema okončale su pobjedom. U velikoj dvorani Mejdan gostovala je Sloboda iz Novog Grada, ekipa koja će ove sezone nastupiti u Regionalnom takmičenju, a iz ovog susreta kao pobjednice izlaze Tuzlanke koje su slavile trijumf rezultatom 67:50 .

– Ovaj vikend obilježila je i izjava Zvjezdana Misimovića u kojoj je izrazio želju da karijeru završi u Crvenoj Zvezdi, gdje je i počeo svoju karijeru.

– Crnu mrlju na sportski vikend bacilli su navijači Želje koji su u zapadnom dijelu Mostara demolirali nekoliko kafića, na svu sreću nije bilo povrijeđenih lica.

– Ništa bolji nisi bili ni navijači Borca iz Banja Luke koji su demolirali i uništili nekoliko vagona željeznica BiH i željeznica RS.

EPL-LogoMeđunarodni Sport:

– Englezi su odigrali svoje 4.kolo, uloge favorita opravdale su ekipe Arsenala i Man Utd dok su se vodeći Chelsea i Man City morali zadovoljiti sa po jednim bodom sa gostovanja. Na golu Stoke-a protv građana od prve minute bio je naš reprezentativac Asmir Begović koji je svojim odbranama jedan od najzaslužnijih za osvojeni bod svoje ekipe. Edin Džeko u igru je ušao sa klupe u 90. minuti. Zamjenio je Maria Balotelija, samo trenutak kasnije Džeko se odmah izborio za priliku uspio je lob udarcem savladati reprezentativnog kolegu Begovića ali je odbrambeni igrač domaćih uspio loptu izbaciti sa gol linije.

Možemo izdvojiti još prvu pobjedu Tottenhama u gostima protiv Readinga rezultatom 3:1. Sutra se igra utakmica između Evertona i Newcastlea.

– Špansku Primeru obilježio je poraz Real Madrida u gostima kod Sevile, naš Emir Spahić sjajno je odigrao svih 90 minuta, napadači Reala jednostavno nisu imali rješenje za Spahu i njegove kolege u odbrani, jedni gol na utakmici pao je već u 2. minuti kada je za Sevilu pogodio Trochowski .

ronaldospahic ss

Barceolna je upisala svoju četvrtu uzastopnu pobjedu, u gostima su sa ubjedljivih 4:1 savladali su Getafe, strijelci za Barcelonu bi su: Adriano, Messi dva puta te David Villa. Bodovna razika između Barcelone i Reala nakon samo 4 odigrana kola je 8 bodova. Ulogu favorita opravdala je Valencia koja je slavila kući protiv Celte Vigo sa 2:1, efikasnu utakmicu 3:3 odigrali su Espanyol i Ath.Bilbao.

italia-seria-aItalijansku seriju A obilježio je podvig Atalante u gostima kod Milana, Atalanta je neočekivano slavila minimalnu pobjedu rezultatom od 1:0, strijelac jednig gola na utakmici bio je Cigarini u 64 minuti. Rosonjerima ovo je drugi poraz na domaćem terenu. Juventus je trećom pobjedom nastavio odbranu Scudetta, fudbalari stare dame uspjeli su doći do preokreta u utakmici protiv Genoe. Đenovljani su golom Immobile poveli sa 1:0 u 18-om minutu s ovim rezultatom se otišlo na odmor, u nastavku utakmice Juventus ubacuje u brzinu više i golovima Giaccherinija, Vučinića iz penala i Asamoaha potpuno preokreće rezultat u svoju korist.

Potpuni blam doživjela je ekipa našeg Miralema Pjanića koja je na svom terenu ispustila vodstvo protiv Bologne od 2:0, Pjanić je zbog lakše povrede igru morao napustiti u 69. minuti kada je Roma još uvijek imala prednost. Fudbaleri Bologne uspjevaju za samo 2. minuta postići dva gola 72. i 73. min, i tako doći do poravnanja rezultata, kada se činilo da će utakmica završiti podjelom bodova u 90. minuti na scenu stupa Gilardino i svojim drugim golom na ovoj utakmici donosi svojoj ekipi velika tri boda.

Uloge favorita na domaćem terenu opravdale su ekipe Napolija odnosno Fiorentine koje su svoje protivnike Parmu odnosno Cataniu savladale sa dva gola razlike.

– U Njemačkoj Bundesligi nije bilo velikih iznenađenja rutinske pobjede zabilježili su Borusia iz Dortmunda i Bayern Munchen, Stuttgart našeg Ibiševića i nakon tri kola još uvijek je bez pobjede ovog puta odigrali su na svom terenu mršavih 0:0 protiv Dusseldorfa. Vedan Ibišević nije imao pravo nastupa u ovoj utakmici zbog crvenog kartona u prošlom kolu, Stuttgart je trenutno na 16. mjestu uz katastrofalnu gol razliku od 1:7.

Hoffenheim Seada Salihovića kojeg nije bilo u današnjem sastavu poražen je u gostima kod Freiburga rezultatom 5:3, gostujuće pobjede ostvarili su Schalke i Nurnberg, efikasnu utakmicu 3:2 odigrali su Frankfurt i HSV.

– U Francuskoj PSG na krilima sjajnog Ibrahimovića nastavio je sa pobjedama, nakon tri uzastopna remija uspjeli su zabilježiti i dvije uzastopne pobjede, trenutno se nalaze na 4 poziciji sa 9 osvojenih bodova. Lyon je na svom terenu bio uvjerljiv protiv Ajaccio rezultatom 2:0. Iznenađenje je priredila ekipa Sochauxa koja je u gostima savladala St. Etienne sa minimalnih 1:0. Posljednja ekipa na tebeli Troyes je u posljednim minutama na svom terenu  spasila bod protiv Lilla.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: