Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kada Delić-Selimović dobitnica Evropske atletske trenerske nagrade

Preuzmite sliku

Kada Delić-Selimović iz Tuzle sinoć je u Talinu na Kongresu Evropske atletike, dobila priznanje koje se dodjeljuje najuspješnijim atletskim trenerima Evope. Osim tuzlanske trenerice, nagradu je dobio i Heiko Vaat iz Estonije.

“Godine borbe, uspjeha, padova, uspona, sportskih i trenerskih rezultata večaras su krunisani dodjelom priznanja za mene i Atletski savez BiH na svečanosti ‘European athletics golden track”. Priznanje za najuspješnije trenere je još veće priznanje kad znam da ove godine AK “Sloboda Tehnograd” proslavlja veliki Jubilej 75 godina postojanja. Ponosna na sve do sada ostvareno. San je postao realnost“.

Kada Delić- Selimović je rođena u Tuzli. Prvobitno se bavila kros trčanjem, a kasnije brzim hodanjem. Kao reprezentativka bivše Jugoslavije, u toj disciplini postigla je brojne sportske uspjehe i postavila rekorde koji nisu oboreni ni do danas.

Delić je bila prva atletičarka koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom prvenstvu 1993. u Stuttgartu u jeku rata. Na utrci 10.000 metara brzog hodanja, Delić je zauzela 38. mjesto. Pored toga, nastupila je na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni (38. mjesto) i 1996. godine u Atlanti (38. mjesto). Na Europskom prvenstvu u Helsinkiju 1994. godine zauzela je 26. poziciju s vremenom 49:58.

Inače, rekorderka je u disciplinama na 3000, 5000 i 10.000 metara. Od 1997. godine posvetila se trenerskoj profesiji, a na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. i Ateni 2004. sudjelovala je kao trener ženske atletske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ova uspješna sportiskinja obnaša funkciju direktorice Specijelne Olimpijade BiH sa čijim članovima postiže zapažene rezultate. Osim toga, trenerica je u Atletskom klubu “Sloboda Tehnograd” Tuzla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje