Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Judo: Reprezentativci BiH osvojili četiri medalje prvog dana Evropa judo kupa za juniore

Preuzmite sliku

Juniorski judo reprezentativci Bosne i Hercegovine osvojili su četiri medalje (jedno srebro i tri bronze) prvog dana Evropa judo kupa za juniore “Sarajevo 2023”, koji je danas počeo u glavnom gradu naše zemlje, a čiji je tehnički organizator Judo savez Bosne i Hercegovine.

Prvog takmičarskog dana na tatami su izašle judsitkinje u kategorijama -63, -70, -78 i +78 kilograma, kao i judisti u konkurenciji -60, -66 i -73 kilograma.

Najviše uspjeha imali su reprezentativci Poljske, čije su juniorke osvojile tri zlatne medalje. Martyna Glubiak je u kategoriji do 63 kilograma bila bolja od Francuskinje Sylhie Mayile, dok su bronzane medalje osvojile Esmee Kroon (Holandija) i Nina Šimić (Hrvatska).

U konkurenciji juniorki do 70 kilograma slavila je također Poljakinja, Aleksandra Kowalewska, koja je u finalu savladala Hrvaticu Karlu Kulić. Prvo od četiri odličja za Bosnu i Hercegovinu osvojila je Nina Grubišić Čabo, a njoj je u kategoriji do 70 kilograma pripala bronzana medalja, baš kao i Sayi Middleton iz Australije.

U kategoriji do 78 kilograma Aleksandra Turek je potvrdila dominaciju poljskih džudistkinja osvajanjem novog, trećeg, zlata za svoju zemlju. U ovoj konkurenciji reprezentativka Bosne i Hercegovine Lana Lubura okitila se bronzanim odličjem.

Priliku da Bosni i Hercegovini donese zlato imala je Lana Bjelica. Nažalost od nje je i finalu kategorije +78 kilograma bolja bila srbijianska takmičarka Anastasija Bogdanović.

Rumuni Andrei Anghel i Ioan Dzitac trijumfovali su u kategorijama -60, odnosno -73 kilograma, dok je njihov zemljak Flavius Lungu u finalu konkurencije do 66 kilograma poražen od Serdara Rahimova iz Turkmenistana.

Četvrtu medalju za Bosnu i Hercegovinu osvojio je Uroš Mačar, pobjedom nad Kanađaninom Munkhjinom Batdorjem u kategoriji do 73 kg.

Takmičenje na Evropa judo kupu za juniore “Sarajevo 2023” nastavlja se nedjelju, 19. marta, u 9.00 sati. Na programu su borbe u kategorijama -48, -52, i -57 kilograma za džudistkinje, te -81, -90, -100 i +100 kilograma za judiste.

Nakon dvodnevnog takmičenja bit će održan tradicionalni trodnevni judo kamp koji će voditi vrhunski treneri, saopćeno je iz Judo saveza BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje