Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Historijski rezultat za BiH: Nedžad Husić treći na Evropskom Taekwondo prvenstvu do 21 godine

Preuzmite sliku

Na Evropskom taekwondo prvenstvu za mlađe seniore do 21 godine koje se održava u švedskom Helsinborgu, predstavnik Bosne i Hercegovine Nedžad Husić osvojio je bronzanu medalju.

Historijski rezultat za BiH u kategoriji do 68 kg Husić je ostvario nakon što je u prvom kolu bio slobodan, a u nastavku pobjeđivao predstavnike Srbije, Armenije i domaćina Švedske.

U polufinalu je u odličnoj borbi poražen od predstavnika Rusije, Sarmata Tcakoeva, prvog nosioca, aktuelnog viceprvaka Evrope, te ujedno i pobjednika Svjetskog kupa.

Osim Husića na EP u Švedskoj učešće je uzelo 13 takmičara koje predvodi trener reprezentacije Haris Husić. Među takmičarima je devet predstavnika Taekwondo kluba Novi Grad, a to su Nedžad Husić, David Marušić, Ajna Makaš, Ajla Reizbegović, Kerim Omerbegović, Katarina Krajišnik, Ali Rašidagić, Edna Abaspahić, i Sadmir Habibović koji je u kategoriji do 63. kg zaustavljen u borbi za medalju, a na kraju je zauzeo peto mjesto.

Osim njih BiH su predstavljali Matej Orlović iz Taekwondo kluba Magone, Milica Karanović iz kluba Derventa, Dora Marušić iz kluba Mladost, te Žiko Simeunović iz kluba Sokol.

“Za Nedžada je ovo samo još jedna stepenica na putu do vrha. Dokaz da se uz dosljedan rad mogu postići vrhunski rezultati. Uz dosadašnje trofeje, bronzane medalje sa Svjetskog juniorskog i Evropskog prvenstva, te plasman među 8. najboljih senior svijeta Nedžad je sigurno jedan od najkvalitetnijih i najuspješnijih sportaša u državi. Sve ovo je rezultat detaljno planiranog programa treninga i nastupa na takmičenjima, uz pomoć prije svega Taekwondo saveza BiH, općinskih, kantonalnih, federalnih, državnih institucija i naravno medija”, kazao je otac i trener Haris Husić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje