Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Damir Beljo: BiH je moja država, Banja Luka moj drugi grad, više ja volim svoju kuću nego tuđu

Preuzmite sliku

Popularno

Bosanskohercegovački bokser Damir Beljo gostovao je na podcastu Od sutra gdje se osvrnuo na brojne stvari iz svoje karijere i života.

Beljo je poznat kao bokser koji u svojim mečevima uvijek izlazi sa zastavom Bosne i Hercegovine za koju je u više navrata isticao da je njegova država.

Zbog same političke situacije u našoj zemlji te činjenice da većina pripadnika hrvatskog i srpskog naroda kroz svoje etničke identitete negiraju nacionalni bosanskohercegovački, kao i pripadnost Bosni i Hercegovini kao državi, normalna razmišljanja poput Beljinog postanu nešto neočekivano, zbog čega i privlače veliku pažnju bh. javnosti.

Beljo uz isticanje svog hrvatskog identiteta nikada nije zanemarivao bosanskohercegovački te je u više navrata isticao da se izjašnjava kao Bosanac Hrvat.

Tokom gostovanja na podcastu još jednom je dobio pitanje da iznese stav o ovoj temi.

– Ja znam gdje mi je grob od djeda, znam gdje je moje sve. Moj otac je iz Rame, ja sam se rodio u Mostaru, ali Ramu volim i uvijek smatram da je to moja djedovina i zato sa mnom ide i ramska zastava, da pokažem korijene prema svojim precima. Mene su ove zastave koštale, svak misli da ja to uradim da bih kao imao neku korist. Bolan, mene je to samoubilo, rekao je Beljo i dodao:

– Hoću svima da kažem, svima, na meni je zastava Bosne i Hercegovine jer je to moja zemlja, zemlja u kojoj ja živim, u kojoj je živio moj djed, pradjed, zemlja u kojoj sam se ja rodio. Nemoj me krivo skontati, ja Hrvatsku volim, meni je žena iz Hrvatske, Dalmaciju posebno, ali, care moj, više ja volim svoju kuću nego tuđu. Shvati, poručio je Beljo i još jednom oduševio svakog istinskog Bosanca i Hercegovca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,