Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Avdagić: Narkotički lijek Tramadol će biti zabranjen u svim sportovima

Preuzmite sliku

Svjetska antidoping agencija (WADA) je utvrdila novu Listu zabranjenih sredstava za 2024. godinu – potvrdio je Feni Amir Avdagić iz Agencije za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.

Listu zabranjenih sredstava i metoda utvrđuje WADA za svaku kalendarsku godinu, a Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine će je objaviti u Službenom glasniku i na internet stranici Agencije.

  • Dužnost sportiste je, ističe Avdagić, da bude upoznat sa Listom zabranjenih sredstava i metoda, kako bi se izbjegli česti slučajevi kršenja antidoping pravila zbog “ignorantia iuris nocet“, izostanka ispunjavanja ove obaveze od strane sportiste, ali i pomoćnog osoblja sportiste, liječnika i drugih odgovornih osoba prema odredbama WADA Kodeksa.

    Između ostalih izmjena i modifikacija u novoj Listi, narkotički lijek protiv bolova Tramadol će biti zabranjen na takmičenju u svim sportovima od 1. januara 2024. godine. On je bio na tzv. Monitoring listi WADA nekoliko godina, te su rezultati praćenja i istraživanja ukazali na njegovu značajnu upotrebu u nogometu, biciklizmu i ragbiju.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje