Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vico Zeljković: Samo budale ne mijenjaju mišljenje

Preuzmite sliku

Predsjednik FS BiH Vico Zeljković danas se obratio na press konferenciji nakon što je Sergej Barbarez (52) imenovan za novog selektora BiH.

Zeljković je na samom početku čestitao Barbarezu na imenovanju.

“Čestitam gospodinu Barbarezu imenovanje na mjestu selektora i gospodinu Spahiću imenovanje na mjestu direktora svih selekcija. Sigurno da je ovaj dan bitan za fudbal u BiH. Ovdje su za stolom dvije istinske legende. Sretni smo što smo pronašli zajednički jezik te smo se dogovorili da u naredne četiri godine izađemo pred sportsku javnost i da pokušamo sa reprezentacijom da uradimo dobre stvari. Imali smo neke nesuglasile u prošlosti, ali to smo prevazišli, sjeli za stol i ljudski se dogovorili. Pričali smo o fudbalu i izazovima u reprezentaciji. Želimo da fudbal u BiH krene boljom putanjom. Ja sam rekao da Barbarez neće biti selektor BiH dok sam ja predsjednik, ali neke stvari sam govorio u afektu.

Također, samo budale ne mijenjaju mišljenje. Ja nisam sujetan i nije mi bilo teško da u interesu fudbala sjednem zajedno sa gospodinom Barbarezom i da se fudbalski dogovaramo. Drago mi je što je tu i direktor Spahić. Smatram da je ovo tim koji će u budućnosti donijeti dosta dobrog fudbalu u BiH. Gospodin Misimović prelazi na mjesto savjetnika i ostaje u rukovodstvu Saveza. Razgovarao sam sa Misimovićem prije nego što sam se našao sa Barbarezom i Spahićem. To sam radio i prije kada smo birali prethodne selektore. Naišao sam na njegovu saglasnost i smatramo da je najbolje za naš fudbal da idemo u ovom smjeru.

  • Izvršni odbor je bio jednoglasan i podrška je bila od potpredsjednika Durića i Beusa te ostalih članova IO. Ugovor će biti potpisan na četiri godine. Ova godina je teška, imamo osam paklenih utakmica i svi moramo biti svjesni da ove godine nije realno očekivati neke rezultate. Moramo ovu godinu iskoristi da se pripremimo za kvalif. za SP i kvalif. za EURO, a glavni cilj je plasman na EURO 2028. Sigurno se nećemo predati ni u Ligi Nacija ni u kvalif. za SP, ali Savez ramišlja da smo svjesni da nam predstoji težak period. Ako se oni dese, bit ćemo svi prezadovoljni i sretni. Selektor će imenovati svoj stručni štab i imat će potpunu slobodu oko saradnika i stručnog štaba. To će birati zajedno sa direktorom Spahićem.

    Zašto je izbor pao na ove dvije legende?

    “Kada samo izabrali Peteva, a ne Barbareza, tada se sve pokušalo svaliti na moja leđa. Detaljno smo razgovarali o svim pitanjima koja su se dešavala u prošlosti. Ovdje je fudbal pobijedio i pokazao da je jedno veliko zajedništvo. Kada ljudi imaju dobre namjere, onda se mogu riješiti sve nesuglasice koje su bile. Analizirali smo sve što se dešavalo od 2021. godine. Znali smo i tada, ali i sada, da Barbarez nema iskustvo vođenja ekipa i reprezentacije. Ipak, kada smo sve uzeli u obzir i vidjeli šta se dešava u Europi poput Xabi Alonsa u Bayeru, nije nam bilo teško da izaberemo Barbareza za selektora i Spahića za direktora. Svjesni smo da nam je ove godina jako teška.

    Svi protivnici su top. Trebat će nam velika podrška. Očekujem da će selektor imati podršku i ako ne budu rezultati kako treba. Pogotovo što prve dvije utakmice igramo protiv Engleske i Italije. Ako ostanemo svi homogeni, sigurno da možemo očekivati dobre stvari u budućnosti. Morat ćemo i u eventualnoj krizi zajednički razmišljati. Cilj je plasman na EURO 2028. Postavili smo dugoročne ciljeve. Selektor i direktor su dobili četverogodišnji mandat. Idemo prvo sa Ligom Nacija, pa kvalif. za SP, a onda ide kvalif. za EURO.”

    Da li ste vi sa Misimovićem odlučili da je Barbarez taj izbor?

    “Znali smo da gospodin Barbarez ovako razmišlja i onda smo odlučili da ga nazovemo i razgovaramo na ovu temu. Opet kažem, analizirali smo neke stvari. Mnogo toga se desilo u ove tri godine. Smatrali smo da harmonija, energija i autoritet koju posjeduju Barbarez i Spahić mogu biti ključni faktor da se pokrene jedan dugotrajan proces oko vraćanja reprezentacije na prag uspjeha.

    Ako pričamo o tim uspjehima, oni su do sada i bili slabi. Nikada nismo išli na EURO, a samo jednom na SP. Rezultati nisu bili ni dobri ni po volji, ali nisu bili ni katastrofalni. Sada imamo neke mlade igrače koji su došli iz mlađih selekcija. Sa Misimovićem sam razgovarao na temu selektora i usaglasili smo se da idemo u ovom smjeru. Ja sam razgovarao sa gospodinom Barbarezom i gospodinom Spahićem. Misimović je opravdano odsutan zbog obaveza. Niko nije ni očekivao da će Barbarez doći na mjesto selektora niti je bio neki pritisak da idemo prema ovom izboru.”

  • Da li će u mlađim selekcijama doći legendarni fudbaleri na neke pozicije?

    “Razgovarali smo i na tu temu. Istini za volju, nije bilo dovoljno vremena da sve analiziramo. Primarno je bilo ovo oko A selekcije. Drago mi je da je dobro raspoloženje svih nas. Trebamo imati strpljenja u narednom periodu. Ako ne budu neke stvari kako treba protiv Engleske i Italije, ne smijemo gledati negativno. Mi ćemo sigurno imati strpljenje i imamo jasan cilj u naredne četiri godine. Rukovodili smo greškama u prethodnom periodu.

    Tražili smo koncept s kim da dogovorimo četverogodišnji model i da se prvi put plasiramo na EURO. U narednim danima ćemo razgovarati o mlađim selekcijama. Smatramo da je to baza za A selekciju. To je bitno i selektoru i direktoru. Mlađe selekcije su i do sada dale neke pozitivne stvari. Imamo tu sada Dedića, Gazibegovića i druge mlade igrače.”

    Nadate li se da će sve krenuti na bolje?

    “Pun sam optimizma i vjerujem da možemo uraditi dobre stvari. Tek u narednom periodu će selektor i direktor napraviti dodatni plan. Gospodin Spahić je kazao da je bitno da se vrati dobra atmosfera koja je trenutno poljuljana. Možda se ne slažemo, ali rezultati kao rezultati nisu ništa lošiji nego što su bili prije. Naravno, nisu ni dobri, ali ni prije nismo nikada otišli na EURO. Uvjeren sam da će se atmosfera popraviti te da selektor i igrači trebaju dobiti podršku. Protiv Ukrajine smo 80 minuta igrali korektno, ali u ključnim momentima tribine su se usmjeravale prema Savezu. Barbarez i Spahić nisu došli ovdje da riješavaju probleme u Savezu, ali mislim da su ti problemi nametnuti. Mislim da se ovim potezom može vidjeti da imamo iste ciljeve i da želimo uspjeh reprezentacije. Želimo da se plasiramo i na SP i na EURO i da ostanemo u Ligi A Nacija.

    Ovo je sigurno zaokret u radu Saveza. Dali smo mandat selektoru na četiri godine. Prije smo mijenjali selektore jer smo brzo željeli rezultat. Imali smo najbolje namjere. Sada smo vidjeli da često mijenjanje selektora nije popularan potez. Nemamo namjeru da mijenjamo selektora što smo radili u prethodne tri godine. Četiri godine je ciklus koji je realan da se neke stvari urade i da se plasiramo na EURO. Naravno, u Ligi Nacija i kvalif. za SP ćemo pokušati napraviti iznenađenje. Brzo nas očekuju paklene utakmice. Selektor će imati maksimalnu podršku. Ovaj potez ima veze sa našom idejom i vizijom. Očekujemo da se energija i navijanje usmjeri u podršku prema reprezentaciji.”

    Može li Savez iskoristiti momenat da se poboljša klupski fudbal i mlađe selekcije u reprezentaciji?

    “Bilo bi suludo da se ne iskoriste stvari poput pozitivne atmosfere. Smatram da u mlađim selekcijama nije sve tako loše bilo. Što se tiče lige, mislim da je tu vidljiv napredak u zadnje tri godine. To može da vidi svako ko je iole realan. Pogledajte samo terene u Tuzli, u Banjoj Luci i na Koševu. To niko nije vjerovao da može biti tako. Na kraju se pokazali da smo to sve uradili. VAR kreće od naredne sezone. Tu je vidljiv napredak.

    Očekujemo napredak i u sferi suđenja, a tu će mnogo pomoći VAR. Nastavit ćemo da edukacijom povećamo kvalitet suđenja. Liste UEFA-e i FIFA-e za sudije govore da nije sve tako crno. Neke druge stvari ne bih sada komentarisao. Držat ću se fine teme i atmosfere koja je danas napravljena. Mislim da je napredak napravljen u protekle tri godine. Donijeli smo odluku o skraćenju lige na 10 klubova. Sve utakmice su u TV prijenosu i to prije nije bio slučaj. Idemo postepeno i radimo. Greške se dešavaju, ali imamo dobru namjeru da podignemo kvalitet. Želim da napomenem i da će Misimović imati neke zadatke da pomogne oko domaćeg fudbala.”

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje