Nedjelja, 28. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veliko srce zemlje Zaljeva: Katar novac zarađen od ulaznica Azijskog kupa šalje u Gazu!

Preuzmite sliku

Nogometna reprezentacija Katara odbranila je titulu prvaka Azije, nakon što je večeras u finalu na domaćem terenu u Dohi savladala Jordan sa 3:1 (1:0). Tako je još jedno veliko takmičenje u Kataru završeno na najuspješniji način.

Dok slavi novi veliki sportski uspjeh, Država Katar, koja postaje središte globalnog sporta, ne zaboravlja Palestince koji pate u Gazi, ali i na Zapadnoj Obali. Od 7. oktobra 2023. u Gazi je, prema posljednjim informacijama, ubijeno 28.000 ljudi.

U decembru 2023. godine organizacijski odbor AFC Asian Cupa 2023. u Kataru najavio je da će prihode od prodaje ulaznica na velikom kontinentalnom nogometnom natjecanju biti doniran u vidu pomoći palestinskom narodu koji se suočava sa kataklizmom, te su mu neophodni različiti vidovi podrške, prenijela je ranije katarska novinska agencija QNA.

Predsjednik lokalnog organizacijskog odbora AFC Asian Cupa 2023. Qatar, šeik Hamad bin Khalifa bin Ahmed Al-Thani naglasio je važnost solidarnosti s palestinskim narodom i pružanja podrške upravo njima. Naveo je da inicijativa ima za cilj naglasiti značajnu ulogu nogometa u društvenoj odgovornosti, dajući aktivan doprinos i izvan nogometnih stadiona. Dodao je kako inicijativa „odražava vjeru u moć nogometa i njegov utjecaj na zajednice svijeta, posebno tokom kriza kada se potreba za pomoći pojačava“.

Prihod iz Dohe će biti usmjereni na pružanje raznih osnovnih potreba, uključujući hranu i medicinske potrepštine, u suradnji s nadležnim tijelima i partnerima. Razumljivo, posebno će u fokusu biti Gaza.

Katar je na najuspješniji način po treći put ugostio Azijski kup, nakon što je prethodno organizirao izdanja 1988. i 2011. godine. Dvadeset i četiri reprezentacije natjecale su se za naslov prvaka. Na devet stadiona od 12. januara do 10. februara 2024. odigrana je 51 utakmica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje