Večeras u Tuzli prvi susret finala Kupa BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Nogometaši Slobode i Radnika večeras na Tušnju igraju prvu utakmicu finala Kupa Bosne i Hercegovine.

Sloboda u meč ulazi kao favorit, a nakon što su osigurali plasman u Evropsku ligu naredne sezone Tuzlaci žele i naslov u Kupu, prvi u historiji kluba.

- Sloboda ima negativan skor kada su u pitanju finala Kupa BiH, ali se nadam da ćemo biti generacija koja će prekinuti tu negativnu tradiciju – izjavio je  trener Slobode Husref Musemić.

Naglasio je da respektuje ekipu Radnika, ali je podsjetio da su se u ovoj sezoni već dva puta susreli i oba puta Sloboda je pobijedila rezultatom 1:0.

- Međusobno se dobro poznajemo i nema nikakvih tajni. Oni su ekipa koja puno trči. Već nekoliko kola igraju rasterećeno, pojedine igrače odmaraju i bit će svježi. Ali, to nas ne zanima, važno je kako ćemo mi stajati na terenu. Svaka pobjeda bez primljenog gola za nas će biti uspjeh – dodao je trener Tuzlaka.

Sloboda za susret s Radnikom ne može računati na trojicu izuzetno važnih igrača. Mladen Veselinović i Elvis Sarić imaju po tri žuta kartona, dok je Haris Mehmedagić povrijeđen i za njega je, kako je rekao Musemić, sezona završena.

Za razliku od Slobode, Radniku je ovo prvo finale Kupa. Trener Slavko Petrović priznao je da su posljednje utakmice ovog kluba u prvenstvu bile podređene finalnom meču te da je odmarao nekoliko igrača za “najvažniju utakmicu sezone”.

- Sloboda je za mene blagi favorit, to je pokazala na utakmici sa Sarajevom koje je pobijedila 4:0. Podsjećam da je Sloboda iz kupa prethodno eliminasala Željezničar i Sarajevo, a to slaba ekipa ne bi mogla učiniti. Naš protivnik je u suštini u čitavoj sezoni odigrao loše samo protiv Drine, dok je u svim ostalim utakmicama pokazivao izuzetan kvalitet. Moje mišljenje je da će momci ući osvježeni u utakmicu, da će moći dobro parirati protivniku. Idealan rezultat za nas u prvoj utakmici finala bi bio 1:1 i mišljenja sam bi nam taj skor dao veliku nadu u drugoj utakmici – kazao je Petrović.

Kapiten Stanko Ostojić se oporavio i bit će u konkurenciji za večerašnji meč, dok stručni štab Radnika definitivno ne može računati na Nenada Srećkovića do kraja sezone. Pravo nastupa u Kupu nemaju Joco Stokić i Dejan Janković.

Utakmica Sloboda – Radnik počinje u 20.00 sati. (Fena)