Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vaha za francuske medije: Obnovio sam ekipu Maroka, ostavio sam novom selektoru recept za uspjeh

Preuzmite sliku

Vahid Halilhodžić (70) nedavno je ekskluzivno govorio za Reprezentacija.ba nakon što je doživio neugodnost pljačke svog doma u Lilleu, a sada prvi put govori za francuske medije.

U razgovoru za sofoot.com, nakon plasmana Maroka u 1/4 finale u Kataru, Vaha se dotakao reprezentacije Maroka, koju teško komentariše. Kaže da je uložio tri godine života u taj projekat, i na kraju nije imao priliku voditi ekipu na Svjetskom prvenstvu.

“Došao sam u novu zemlju u kojoj ne znam dobro sve igrače. Tada morate tražiti nove igrače. Gledao sam najmanje 1000 utakmica, a kao rezultat obnovio 80% ekipe. Nikad Maroko nije bio bolji u kvalifikacijama za SP – sedam pobjeda i jedan remi sa tri postignuta gola po utakmici. Sve bez spornih igrača. Kasnije da sam ih zvao, igrači bi izgubili povjerenje u mene, vidjeli bi da neko drugi kroji spisak. Izgubio bih kredibilitet svlačionice” poručio je Halilhodžić.

  • “Tri godine života sam uložio u ovaj projekat. Čak sam napisao dokument o identitetu ekipe gdje sam obradio svaki mogući detalj, obrazložio svaki mogući automatizam. Taj dokument je preveden na pet jezika kako bi ga razumjeli svi igrači Maroka koji žive na sve strane. Mislim da sam mogao mnogo napraviti sa ovom ekipom na SP, tako sam osjećao – bio bi to lijep kraj trenerske karijere. Novi selektor je dobio gotov recept za uspjeh” iskren je Vaha.

     

    Ipak Vahi je Maroko treća reprezentacija koju je plasirao na Svjetsko prvenstvo, ali je na kraju nije vodio na Mundijalu.

  • “Mogu promijeniti mišljenje, ako je to za dobrobit ekipe, ali da sam to učinio ovaj put ne bih bio Vahid. Više volim umrijeti sa svojim idejama. Nikada nisam pripadao lobijima. Možda bi mi bilo bolje, pogledajte portugalske trenere, oni svugdje prolaze jer lijepo govore, a agenti iza rade za njih” vrlo je otvoreno govorio Halilhodžić.

    Vaha je vodio niz reprezentacija, ali nije nikada želio preuzeti Bosnu i Hercegovinu. Praktično je pred FS BiH stavljao nemoguće uslove, političke prirode, koji su van nadležnosti fudbala.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje