Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svjetsko prvenstvo Katar: Ne očekujte mnogo od noćnog života, alkohol se neće moći unositi na stadione

Preuzmite sliku

Rio de Janeiro, Berlin, Seul – mnogi prethodni domaćini Svjetskog nogometnog prvenstva ponudili su savršena mjesta za zabave nakon utakmica, no ljubitelji nogometa koji nakon mraka traže barove ili pubove u neonskom sjaju Dohe vjerovatno će biti razočarani, piše dpa.

“Katar nudi najbolje od Bliskog istoka u kompaktnom obliku”, kaže Berthold Trenkel, šef lokalne turističke vlasti, ” ali nije poznat po noćnom životu.” Mnogi ljubitelji fudbala uživaju u pivu dok gledaju utakmicu, ali katarska opsežna ograničenja alkohola ostat će na snazi i ​​dok zemlja bude domaćin Svjetskog prvenstva od 20. novembra nadalje, navodi njemačka novinska agencija.

“Ako je to ono što tražite, Katar vjerovatno nije najbolja destinacija”, kaže Trenkel. Katar zabranjuje opijanje i konzumaciju alkohola u javnosti, kao i uvoz alkohola u zemlju. Tamo je dob u kojoj je legalno konzumirati alkohol 21.

Alkohol se u toj zemlji prodaje samo na licenciranim mjestima, a u supermarketima ga nema. Najvjerovatnije ćete ga pronaći u hotelima s četiri ili pet zvjezdica. Na staroj tržnici, primjerice, luksuzni hoteli su se odlučili protiv toga. Ovdje, kao i na mnogim drugim popularnim mjestima u Dohi, tradicija ima prioritet.

Katar se može činiti prilično liberalnim u poređenju sa susjednom Saudijskom Arabijom, ali to je konzervativna zemlja sa zakonima oblikovanim prema islamskim moralnim kodeksima, što također znači da javno iskazivanje ljubavi, na primjer, nije dobrodošlo. Međutim, bit će napravljene iznimke od zakona o alkoholu u vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva od 20. novembra do 18. decembra, uz nešto pića dopuštenog u zonama za navijače.

Imajte na umu da se alkoholna pića možda neće posluživati ​​svugdje, kažu u turističkoj zajednici. Pivo će se vjerovatno moći pronaći negdje u blizini stadiona na kojima se igraju utakmice, ali pića koja sadrže alkohol vjerovatno se neće smjeti unijeti na tribine stadiona. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje