Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Svjetsko fudbalsko prvenstvo seli se u metaverse: Navijači će moći osvajati NFT-ove

Preuzmite sliku

Posebna poslastica bit će novi virtualni grad u Uplandu, koji će biti objavljen 18. decembra, a biti će temeljen na zemlji koja će osvojiti Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Više ništa nije sigurno od metaversea pa ni “najvažnija sporedna stvar na svijetu”. Tako je FIFA, uoči početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru potpisala višegodišnji ugovor s metaverse gaming platformom Upland koja će tokom prvenstva, a i kasnije, osigurati novo iskustvo gledanja fudbala za navijače.

Kako su istaknuli u saopćenju iz FIFA-e, navijači će moži uživati u Uplandovom metaverseu, sakupljati jedinstvene NFT predmete, učestvovati u brojnim izazovima i “prošetati” virtuelnim navijačkim selom u Kataru. Tamo će, među ostalim, moći kupovati u jedinstvenim FIFA trgovinama te posjetiti virtualni Lusail Stadion.

U virtualnom svijetu bit će zastupljene sve ekipe koje učestvuju na Svjetskom prvenstvu i to kroz digitalne grbove zemalja, odjeću, logo, postere i timske maskote. Navijači će sve to moći kupiti, ali i kupiti virtuelne zgrade u Uplandu koje će moći ukrasiti navijačkim rekvizitima.

Posebna poslastica bit će novi virtualni grad u Uplandu, koji će biti objavljen 18. decembra, a biti će temeljen na zemlji koja će osvojiti Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Uplandu je moguće pristupiti putem aplikacija za pametne telefone i weba, a prema posljednjim podacima ovaj metaverse već ima više od tri miliona registriranih korisnika. Za očekivati je da će taj broj još narasti nakon Svjetskog prvenstva. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje