Foto: Tuzlanski.ba

Mnogi su očekivali da će "Đavoli" lagano doći do pobjede i trijumfom otvoriti nastup u Njemačkoj, međutim Slovaci su imali drugi plan,

Fudbaleri Slovačke režirali su najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela Evropskog prvenstva, pošto su u prvom kolu grupe D pobijedili favorizovanu Belgiju (1:0).

Belgija je zaprijetila već u 3. minuti. Bila je to dobra prilika, ali Romelu Lukaku iz velike blizine nije mogao savladati Martina Dubravku. A onda je stigla kazna.

Ivan Schranz je natrčao na odbitak nakon odbrane Koena Casteels i zakucao loptu u mrežu za erupciju oduševljenja slovačkih navijača.

Ovaj gol kao da je dao krila Slovacima. "Namirisali su krv" protivnika i krenuli s napadima. U 38. je Haraslin zaprijetio, ali je Kastels uspio spasiti svoj tim.

Ako su Slovaci imali svoj dan, Romelu Lukaku definitivno nije. On je u 42. minuti promašio još jednu veliku šansu, a onda mu su mu u drugom dijelu poništena dva gola.

Prvo u 56. minuti zbog malog ofsajda, a onda u 86. jer je Luis Openda u začetku akcije igrao rukom.

Podsjetimo, ranije je u ovoj grupi Rumunija savladala Ukrajinu rezultatom 3:0. Belgija u narednom kolu igra protiv Rumunije, a Slovačka protiv Ukrajine.