Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Saudijska Arabija napravila pometnju: Ovo su najplaćeniji fudbaleri svijeta

Preuzmite sliku

Nova nogometna tržišta, prije svega Saudijska Arabija, potpuno su poremetila odnos najplaćenijih igrača svijeta.

Dok su posljednjih godina najplaćeniji igrači svijeta igrali isključivo u Španiji (Real i Barcelona), Francuskoj (PSG) ili Engleskoj (Man. City Chelsea, i ManUtd), sada prva trojica najplaćenijih igraju izvan Evrope!

Najbogatiji član veličanstvenog trija je Cristiano Ronaldo, koji u Al Nassru godišnje zarađuje 200 miliona dolara, a još 60 miliona dobije od sponzorskih ugovora. Na drugom mjestu je Lionel Messi, koji će u 2023. ukupno zaraditi 135 miliona dolara – 60 od Inter Miamija, a čak 70 miliona od sponzora. Messi je ujedno i jedini fudbaler koji više zarađuje od sponzora nego od samog ugovora s klubom.

Na trećem mjestu najplaćenijih je još jedan prebjeg u Saudijsku Arabiju – Brazilac Neymar. Doduše, vlasnici Al-Hilala trenutno se tuku po glavi, jer godišnja plata koju su dali Neymaru iznosi 80 miliona dolara, a na terenu ga zbog ozljede koljena neće biti barem šest mjeseci. A možda i više, s obzirom na to da Neymar nije fanatik vježbanja.

A dok nije na terenu, Neymar reklamira svoje sponzore, od kojih godišnje dobiva još 32 miliona dolara. Sa 110 miliona dolara godišnjih prihoda (od toga 20 sponzorskih) napadač PSG-a Kylian Mbappé jedini je predstavnik Evrope u top 5, a posljednje mjesto u tom društvu zatvara Karim Benzema, koji u saudijskom Al Ittihadu godišnje dobiva okruglih 100 miliona dolara!

Dok je u top 10 najplaćenijih igrača svijeta četvorka iz Saudijske Arabije, na mjestima od 10. do 15. su još četvorica, pa dolazimo do fascinantnog podatka da ta liga u svojim redovima trenutno ima osam od 15 najplaćenijih igrača u svijetu. A uskoro će ih biti i više, piše Večernji.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje