Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Samo za plasman na Mundijal NSBiH dobiva 8 miliona dolara

bih-brazil-kolaz
Preuzmite sliku

 Šta bi nam donio plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu

 bih-brazil-kolazOdmah bih potpisao da odemo na Svjetsko prvenstvo a da ne dobijemo nikakvu nagradu.

S riječima predsjednika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Elvedina Begića u potpunosti bi se složila većina naših navijača. Ima li veće nagrade od same promocije naše zemlje i fudbala na jednoj svjetskoj smotri i od radosti naroda u bh. gradovima kada “Zmajevi” prvi put u historiji istrče na borilište Mundijala?

 Novčana nagrada

Teško da ima, ali plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, koji je sve izvjesniji, donijet će značajnu materijalnu dobit, ne samo našem fudbalu i Nogometnom savezu nego i cijeloj zemlji. Iz ove perspektive, teško je procijeniti u kojoj mjeri, ali možemo pretpostaviti na kojim poljima.

Prvo i najkonkretnije – NSBiH će od Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA) dobiti novčanu nagradu za plasman na SP. Reprezentacije koje su se našle na Mundijalu 2010. u Južnoj Africi, dobile su po osam miliona dolara, ali to ne znači da će i za Brazil važiti isti “cjenovnik”. To će zavisiti od toga kako će FIFA rasporediti prihod, uzimajući u obzir i televizijska i marketinška prava.

Osim toga, svaka pobjeda donosila je dodatni milion. Ako je suditi prema brojkama sa SP-a 2010., plasman u osminu finala donosi još 9, a u četvrtfinale 18 miliona dolara.

Mada se konačna riječ Nogometnog saveza BiH o upotrebi sredstava od plasmana još čeka, sigurno je da će dobar dio nagrade, možda i polovinu, podijeliti igrači koji su igrali kvalifikacije, zavisno od pojedinačnog učinka.

Rast ugleda

Dalje, Savez će profitirati i od sponzora. Plasman u Brazil značit će priliv novih, ali i dodatne nagrade od postojećih, onih koji imaju takve ugovore s NSBiH.

Također, ne treba ni govoriti koliko bi se samo učešće naše zemlje na SP-u odrazilo na cijene i ugled naših fudbalera u svijetu, ali i klubova i naših međunarodnih sudija.

Kada govorimo o nefudbalskom segmentu, jasno je da će profitirati i turističke agencije koje će nuditi aranžmane za naše navijače. I pored teške ekonomske situacije u BiH, nije nerealno očekivati da će broj onih koji bi željeli na licu mjesta gledati debi reprezentacije naše zemlje na SP-u, ipak biti dosta solidan.

S obzirom na to da će u tom periodu porasti i potrošnja građana, profitirat će i trgovine hrane, pića, tehnike… Svakako, svoj dio kolača dobit će i ugostiteljski objekti.

Raste prihod, ali rastu i troškovi

Ne treba gubiti iz vida da će NSBiH, u slučaju odlaska reprezentacije na SP u Brazilu, imati i ogromne troškove. Trebat će, naime, organizirati putovanje reprezentacije u Brazil i kompletan boravak našeg tima za vrijeme smotre, što nije mala suma s obzirom na položaj i veličinu ove južnoameričke zemlje.

Također, plasman na SP nametnut će i imperativ dužih i ozbiljnijih priprema reprezentacije i niz prijateljskih utakmica po svijetu, što znači dodatne troškove našeg Saveza.

U Brazil u vrhunskoj opremi

Kako se bliži plasman naše zemlje na Svjetsko prvenstvo, tako je sve izvjesnije da će “Zmajevi”, u slučaju odlaska u Brazil, tamo nositi opremu s imenom nekog od vodećih svjetskih proizvođača, baš poput ostalih učesnika Mundijala.

Ugovor NSBiH s “Legeom”, čiju opremu reprezentacija BiH nosi dugi niz godina, važi do juna sljedeće godine. Tačno do Brazila. S obzirom na borbu najvećih svjetskih proizvođača opreme za svaku iole značajniju reprezentaciju na planeti, a naročito za učesnike SP-a ili kontinentalnih smotri, za očekivati je da svaki od njih “napadne” na naš Savez.

Kako saznajemo, Savez već ima kontakte s velikim brojem najpoznatijih svjetskih sportskih brendova, što znači s “Adidasom”, “Nikeom”, “Pumom”… ali koji će od njih postati zvanični dobavljač opreme za reprezentaciju BiH, neće se znati do sljedeće godine. To će zavisiti od njihovih ponuda.

 Šta donosi SP

– Promocija države

– Višemilionska nagrada FIFA-e Savezu

– Uvećan priliv sredstava NSBiH od starih i novih sponzora

– Značajan rast cijene naših fudbalera u svijetu i njihov lakši proboj na tržištu

– Jačanje ugleda i uloge naših fudbalskih sudija i zvaničnika na međunarodnoj sceni

– Jačanje privrede u smislu poslovanja proizvođača i trgovaca hrane, pića, tehnike, ugostitelja…

– Zarada turističkih agencija – (M.Tanović / Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: