Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Razočarani navijači Liverpoola pisali Čeferinu: Ljubitelji nogometa su umorni od toga da ih pljačkate

Preuzmite sliku

Navijači Liverpoola okupljeni u grupi ‘Spirit of Shankly’ otvorenim pismom su se obratili predsjedniku UEFA-e Aleksandru Čeferinu.

Tek nešto oko polovice kapaciteta Stade de Francea zauzet će 28. maja navijači Liverpoola i Reala. Čak 38 posto ulaznica dobit će sponzora. Predstavnici najbrojnije navijačke grupe momčadi iz Liverpoola Čeferina su ‘prozvali’ upravo njegovim riječima i podsjetili ga kako su bili važni kada se trebao neko bori protiv Superlige.

“Liverpool se plasirao u finale Lige prvaka. Ponovno. U Parizu, protiv Real Madrida. Ponovno. Za naše navijače, to je još jedno veliko evropsko finale, vrhunac sezone i nada da možemo ponovno pobijediti. Za neke navijače. Za hiljade njih neće biti putovanja u Pariz jer neće biti dovoljno ulaznica za sve. Ponovno”, započinju navijači Redsa pa nastavljaju:

“Stade de France, domaćin finala, ima kapacitet 75.000 mjesta. Liverpool i Real dobit će po 20.000 ulaznica, ukupno će dakle navijača biti na tek nešto više od 52 posto mjesta na stadionu. Oko 16 posto, 12.000 ulaznica pušteno je u slobodnu prodaju, a ostalo će biti dodjeljeno UEFA-inoj porodici – najveći dio korporativnim sponzorima.”

Nažalost, za neke od onih koji budu imali sreće da se domognu ulaznice, troškovi će biti preveliki. U četiri kategorije, cijene ulaznica kreću se od 70 do 690 eura. Najveći broj ulaznica je u cjenovno trećoj kategoriji i košta 180 eura. Nema olakšica za starije od 65 i mlađe od 16 godina. Nekada su bili dostupni paketi ulaznica za dijete i odraslu osobu, ali to više ne postoji.”

“Od 2018. kada je Liverpool igrao s Realom u finalu, zarada UEFA-e od prodaje ulaznica porasla je s 3.06 na 4.22 miliona eura, a to znači poskupljenje za 38 posto za samo četiri godine.”

“Fudbal kao spektakl je nešto što ljudima širom svijeta donosi nadu, radost i sreću, ali ne kada gledaju stadione popunjene kao kazališta na kojima publika nijemo prati dramu na terenu. UEFA zna da je bez navijača ništa, da zavisi od njih. Kada se suprotstavljao Superligi, predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin je rekao: ‘Ne mogu razumijeti kako ne vidite svoje navijače koji protestuju i ne marite za to. I tako imate puno novca, niste siromašni, ali samo želite više i više.”

Pa, gospodine Čeferin, navijači Liverpoola se sada bune ispred vaših vrata, ali vas očigledno nije briga. UEFA nije siromašna, ali samo želi više i više.”

“UEFA predložila promjene u svojim klupskim takmičenjima u budućnosti, a u potpunosti je ignorisala interese navijača. Ljubitelji nogometa su umorni od toga da ih pljačkate. Umorni su od toga da gledaju kako njihova ekipa dolazi do finala za koje oni ne mogu kupiti ulaznicu. I umorni od sramotno visokih cijena.”

“Vrijeme je da UEFA prepozna snagu navijača i činjenicu da su oni važniji od sponzora”, zaključuju pristalice Redsa. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje