Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pronađeni dijelovi aviona u kojem je nestao fudbaler Emiliano Sala

Preuzmite sliku

Avion je nestao s radara na letu iz Nantesa u Cardiff u prošli ponedjeljak navečer. Sala je potpisao ugovor za Cardiff City vrijedan 17 miliona eura pa je otišao u Nantes pozdraviti se s igračima s kojima je dijelio svlačionicu tri i pol godine.

Na obali Normandije pronađena su dva jastuka za sjedenje za koja se vjeruje kako su pripadala avionu u kojem su prošlog ponedjeljka nestali pilot i argentinski nogometaš Emiliano Sala.

Jedan jastuk je pronađen na plaži blizu mjesta Surainville na poluotoku Cotentin na francuskoj obali La Manchea, a drugi malo dalje.

Francuski istražitelji o svemu su obavijestili englesku agenciju Air Accidents Investigation Branch (AAIB), a istraga je utvrdila kako se najvjerovatnije radi o jastucima iz nestalog zrakoplova, javlja Hina.

”Francuska agencija BEA javila nam je kako je pronađen dio sjedala na plaži kraj Surainvillea. Nešto kasnije tog dana pronađen je i drugi jastuk od sjedala. Preliminarna istraga utvrdila je kako se vjerovatno radi o jastucima iz nestalog aviona”, stoji u priopćenju AAIB-a.

Nakon toga, Agencija za istraživanje nesreća u zračnom prometu odredila je područje od četiri nautičke milje koje će se pretraživati čim to dopuste vremenske prilike.

Avion je nestao s radara na letu iz Nantesa u Cardiff u prošli ponedjeljak navečer. Sala je potpisao ugovor za Cardiff City vrijedan 17 miliona eura pa je otišao u Nantes pozdraviti se s igračima s kojima je dijelio svlačionicu tri i pol godine. Na povratku u Cardiff avion je nestao s radara i od tada mu nema niti traga.

Potraga za nestalim avionom tipa Piper PA-46 trajala je danima, međutim do sada nije pronađeno ništa što bi ukazivalo na ostatke aviona ili preživjele. Potraga je nakon toga i službeno prekinuta, a dužnosnici su saopštili kako su šanse da ima preživjelih izuzetno male.

Salina porodica nije se željela pomiriti s tom odlukom, pa je angažirala jednu njemačku tvrtku kako bi nastavila potragu. Angažiran je i ugledni pomorski znanstvenik David Mearns, a u pomoć su uskočili i brojni fudbaleri s donacijama kako bi se potraga nastavila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,