Prijatelji -"Slobode" traže ostavku dopredsjednika kluba Mirsada Tinjića
Foto: Tuzlanski.ba

Saopštenje UG ˝Prijatelji FK Sloboda˝

Grb-za-memorandumPovodom posljednjih dešavanja u kojima isključivo samo jedna osoba kontinuirano narušava atmosferu unutar Kluba, djeluje protivno ciljevima FK Sloboda i krši Statut, a što u ovom trenutku može samo štetno uticati u takmičarskom i u organizacijskom smislu, UG Prijatelji FK Sloboda, u skladu sa Statutom FK Sloboda članom 32., te na osnovu članova 13., 14. i 17., traži od Predsjednika Skupštine FK Sloboda sazivanje vanredne skupštine na kojoj se, između ostalog, na dnevnom redu trebaju naći pitanja dopune i izmjene sastava Skupštine i Upravnog odbora, kao i kadrovska problematika.

UG Prijatelji FK Sloboda je, u proteklih par mjeseci, stavilo na raspolaganje FK Sloboda Tuzla svoje ljudske, organizacijske i materijalne resurse. Tako je zahvaljujući članovima Udruženja dizajnirana, pripremljena, te pokrivena financijska konstrukcija klupske internet prezentacije koja na dnevnoj bazi prati sve klupske selekcije. Angažiranjem naših članova su obavljene grupne prodaje sezonskih ulaznica pojedinim poslovnim organizacijama i sindikatima, te smo, u kumulaciji sa pojedinačnom kupovinom sezonskih ulaznica, znatnno financijski pomogli klub. Udruženje medijski promovira sve domaće utakmice FK Sloboda (internet stranica i FB grupa Udruženja), a potpisan je ugovor sa lokalnom TV kućom čiji je predmet također medijska promocija FK Sloboda. Takođe, promoviramo FK Sloboda kroz nagradne igre, čije su nagrade bile ulaznice za utakmice FK Sloboda, u toku je igra čija je nagrada sezonska ulaznica, a takve aktivnosti planiramo i u sljedećem periodu. Posredstvom naših članova FK Sloboda je ustupljena pravna pomoć, a uz podršku naših članova marketinški dio kluba je nakon kratkog vremenskog razdoblja pokazao pozitivne rezultate. U konačnici, uspostavili smo sistem članskih karti gdje naše udruženje i administrativno broji nekoliko stotina članova sa izdatim članskim kartama.

Obzirom na sve navedeno, te obzirom na činjenicu da u klubu još uvijek nije zaživilo članstvo u skladu sa Statutom FK Sloboda, tražimo da se Skupština kluba dopuni i proširi sa fizičkim licima, a također da u Upravnom odboru mjesto dobiju osobe koje svojim zalaganjem, znanjem i kapacitetima zaslužuju to mjesto.

Kadrovska politika je stvar koju Skupština kluba mora hitno razmotriti, posebno kada je u pitanju Mirsad Tinjić, trenutni član UO-a i Potpredsjednik kluba. Tinjić već nekoliko mjeseci vrši destrukciju i narušava atmosferu unutar kluba, djeluje protivno ciljevima Kluba, te krši Statut FK Sloboda, a prije svega član 15. Koji definira da članovi kluba ne mogu biti lica koja svojim lošim odnosima prema ostalim članovima narušavaju jedinstvo Kluba.

Predsjedniku Skupštine će u prilogu ovog pisma biti upućen opširan materijal koji će sadržavati izjave svjedoka, printscren-ove FB profila, transkripte sms i facebook poruka, navode fizičkih lica i novinara koje je Tinjić pokušao lobirati (nažalost kod nekih je i uspio) da se novinskim člancima, koji nisu zasnovani na stvarnim činjeničnim stvarima, destabilizira stanje u FK Sloboda, a što sve zajedno dokazuje djelovanje protivno ciljevima Kluba.

Tinjić je u proteklom periodu prekršio Statut u dijelu Organizovanost kluba i to čl. 13., čl. 14., čl. 17. i čl.39. Naime, Mirsad Tinjić je kao član Upravnog odbora i Potpredsjednik kluba bio dužan doprinjeti donošenju i utvrđivanju odluka iz članova 13., 14. i 17., a koje se odnose na članstvo u klubu kako bi se stvorili neophodni uslovi za Organizovanost kluba. Obzirom da je sam Tinjić u svakom medijskom i neformalnom istupu priznavao činjenicu da nije u mogućnosti financijski pomoći rad kluba, već da je njegova uloga ostvarivanje većeg stepena organizacije Kluba, upravo zbog ovih propusta njega smatramo najodgovornijom osobom za nepoštivanje člana 39., zbog čega Organizovanost kluba još uvijek nije usklađena sa Statutom.

Nažalost, Tinjić se nije zaustavio ni na tome već kontinuirano krši Statut i u čl. 11, stavke a), b) i e). Mirsad Tinjić je, nakon odigranog 1. kola i ubjedljive pobjede nad Troglavom, u sljedećem tjednu tražio osobe s kime će se okladiti da će Sloboda izgubiti na svom gostovanju kod novajlije Mladosti iz Kaknja, čime je činio stvari protivno ciljevima Kluba i prekršio Statut u članu 11., stavke a) i b), te nanio štetu unapređenju fudbala u duhu mira, fair playa i poštovanja principa lojalnosti, integriteta i sportskog duha u skladu sa principima fair play-a.

Također, FB profil Mirsada Tinjića dokazuje njegovu sklonost prema porocima tj. prema klađenju te se nerijetko na njegovom profilu pojavljuju kladioničarski tiketi sa tzv.naštimanim utakmicama čime kao koordinator Omladinske škole FK Sloboda daje loš primjer prije svega mladim naraštajima koji su dio iste škole.

Zbog svega navedenog kao i zbog stvari koje zbog svoje izuzetne osjetljivosti ćemo direktno priložiti Predsjedniku Skupštine ovim putem pozivamo Mirsada Tinjića da iz moralnih razloga ponudi ostavku, a u protivnom pozivamo Skupštinu Kluba da poduzme korake u skladu sa Statutom Kluba te svakako pronađe alternativno rješenje za dopunu Upravnog odbora.

Na kraju poručujemo da je Udruženje Prijatelji FK Sloboda prepoznalo nesebično zalaganje i zdrav rad, prije svega Predsjednika Upravnog odbora Azmira Husića, ali i doprinos koji je omogućio član UO-a Vedran Lakić, kroz uređenje klupske sistematizacije. Organizacijsko napredovanje FK Sloboda su prepoznali i navijači i simpatizeri, što dokazuje povratak publike na Tušanj, čije su tribine u drugom rangu takmičenja posjećenije nego kod većine premijeligaša. Igračka konstrukcija se pravi u skladu sa realnim mogućnostima, ali sa činjenicom da naš klub obaveze prema igračima izmiruje nekada i prije ugovornog roka. Sa organizacijskog aspekta dio kluba je krenuo u realiziranje marketinškog projekta, a u proteklom periodu se na obostrano zadovoljstvo krenulo u rješavanje klupskih dugovanja prema pravnim i fizičkim licima koja su nastala u sazivima prijašnjih upravnih odobra.

Rad svakog saziva uprave Kluba, sa ovakvim rezultatima ostvarenim u relativno kratkom vremenskom periodu, UG Prijatelji FK Sloboda će, uvijek i bez rezerve, podržati, s time da smo svjesni da u ovom slučaju veliki dio zasluga za postignuto ide na adresu Predsjednika Azmira Husića. - Upravni odbor (UG Prijatelji FK Sloboda)

Jednom Sloboda - Zauvijek Sloboda !!!