Srijeda, 15. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predrag Pašić: Ja sam pravoslavac, ali nisam Srbin

Preuzmite sliku

Predrag Pašić, legenda Sarajeva i nekadašnja zvijezda jugoslovenskog fudbala i član generacije koja je 1979. godine osvojila zlato na Mediteranskim igrama, kazao je kako je on Bosanac i Hercegovac i pravoslavac, a da nije Srbin.

Pašić je u karijeri igrao za tri tima – Sarajevo, Stuttgart i Minhen 1860, a najveće uspjehe postigao je u dresu bordo tima.

Sa Sarajevom je osvojio titulu u sezoni 1984/85, a te godine je proglašen za najboljeg igrača prvenstva Jugoslavije.

Pašić je tokom gostovanja na podkastu „Balkan Rules“ govorio o svojoj nacionalnoj pripadnosti:

„Ja nisam bio odgovarajuće „nacionalne pripadnosti“ niti mene to interesuje. Ja sam Bosanac i Hercegovac, pravoslavne vjeroispovijesti. Kad mi Srbi kažu ‘kako to da nisi Srbin?’, kažem im da je tako jer nemam nikoga u Srbiji“, rekao je on.

Potom je dodao:

„Ja volim Srbiju, volim i Hrvatsku. Ali ja sam Bosanac, Hercegovac, pravoslavac. U izjašnjavanju mi ne dozvoljavaju da budem Bosanac i Hercegovac – pravoslavac. Moji su otac i majka svi su pravoslavci, ja ne mogu da pobegnem od svog porijekla, ali sam ja Bosanac – Hercegovac. Ako postoji država Srbija i Hrvatska. Kada pitate u Hrvatskoj, Srbi i Bošnjaci su nacionalne manjine. Kada pitate u Srbiji, Hrvati i Bošnjaci su nacionalne manjine. Kod nas su konstitutivni narodi. Zašto jedino te dvije države imaju rezervne države. Ukradeš tamo, pa dođeš ovamo, napraviš zakon da te država ne može isporučiti. Ovo je država pravljena po kriminalcima i tako je osmišljena“, zaključio je on, prenosi nova.rs

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,