Povratak Bičakčića među Zmajeve: Vatra koja gori kad se predstavlja država je uvijek tu
Foto: Tuzlanski.ba

Defanzivac Eintracht Braunschweiga, Ermin Bičakčić (34), se nakon četiri godine ponovo našao na spisku A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ermin Bičakčić ističe da mu veliku čast pričinjava povratak u reprezentaciju i da će jedan od ciljeva ovog tima biti da se podigne atmosfera u našoj selekciji. Također, kaže da želi da prenese svoje iskustvo na mlađe igrače i na taj način pomogne ekipi.

“Vratiti se u reprezentaciju je velika čast i drago mi je da sam ponovo dio svega ovoga. Mislim da je pred nama dosta posla i da pritisak treba da bude pozitivan. Moramo da damo sve od sebe da ispunimo svoje ciljeve, a prvi je da stvorimo dobru atmosferu, da se vrati nada svim navijačima, ali i nama, i daćemo sve od sebe da to ispoštujemo.

Došao sam da svojim iskustvom pomognem mlađim igračima, a i da svojim kvalitetom pomognem na terenu. Mislim da su obje stvari podjednako važne, da pomognem stručnom štabu i igračima, ali i da prenesem svoje iskustvo.

Dosta vremena je prošlo otkako sam posljednji put bio u reprezentaciji. Mogu da kažem da sam iskusniji igrač i vidi se, naravno, da je tu nova generacija. U nekim igračima vidim samog sebe, kad sam ja prvi put došao. Sada sam jedan od starijih igrača, ali je uvijek čast, kao i kad sam prvi put došao ovdje. Takav je osjećaj i danas, tu se ne mijenja ništa, ta vatra koja gori kad se predstavlja država je uvijek tu“, kazao je Bičakčić za stranicu FS BiH.

Za nacionalni tim je debitovao 2013. godine na Koševu protiv SAD-a, te je bio dio tima koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

Protiv Poljske je 2020. godine odigrao utakmicu nakon koje ga zbog problema sa povredama među Zmajevima nije bilo sve do ovog okupljanja, a prije dva dana je u Newcastleu protiv Engleske odigrao 72 minuta i bio jedan od zapaženijih pojedinaca na terenu.