Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počinje Liga nacija: Sve što trebate znati o novom takmičenju

Preuzmite sliku

U septembru 2018. godine počet će Liga nacija Evrope, novo takmičenje pod okriljem Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), potvrđeno je zvanično danas iz UEFA-e.

U Ligama “A”, “B”, “C” i “D” učestvovat će svih 55 reprezentacija nacionalnih asocijacija članova UEFA-e, navodi Uefa.com, oficijelna internet stranica kontinentalne fudbalske asocijacije.

Na osnovu FIFA rang liste koja će biti objavljena po završetku Svjetskog prvenstva u julu 2018. godine bit će formirane četiri lige. Prema trenutnom poretku evropskih reprezentacija u elitnoj Ligi “A” od reprezentacija zemalja Zapadnog Balkana nastupat će samo Hrvatska. Bosna i Hercegovina bila bi u Ligi “B”, dok bi Slovenija, Albanija, Crna Gora i Srbija bile svrstane u Ligi “C”. U Ligi “D” po svemu sudeći od septembra 2018. godine nastupat će Makedonija i Kosovo.

Lige “A” i “B” bit će podijeljene na četiri grupe po tri reprezentacije. U Ligi “C” bit će grupu od tri reprezentacije i tri grupe sastavljene od četiri selekcije, a Liga ”D” na četiri grupe po četiri reprezentacije.

Liga “A” prema trenutnom poretku na FIFA rang listi: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Švicarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island i Vels.

  • Ligu “B” sačinjavali bi: Rusija, Sjeverna Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Austrija, Turska, Republika Irska, Danska i Mađarska, te Ligu “C”: Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka Republika, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija i Azerbejdžan.

    U Ligi “D” takmičili bi se: Litvanija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Latvija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

    “Iako bi se mogli naći u istoj ligi Ukrajina i Rusija prilikom žrijeba zbog političkih problema bit će razdvojene u različite grupe, kao i Armenija i Azerbejdžan”, saopšteno je iz UEFA-e.

  • Pobjednici svake od grupa unutar jedne lige će igrati razigravanje, u kojem će pobjednici imati direktnu priliku da obezbjede plasman u grupnu fazu Evropskog prvenstva 2020. godine. Također, najgore reprezentacije će ispadati u nižu ligu, dok će pobjednici biti nagrađeni promocijom u višu ligu.

    Poenta novog takmičenja je izbjegavanje dosadnih prijateljskih utakmica, te novih kvalitetnih susreta unutar reprezentativnih dresova. Također, nagrada plasmana na prvenstvo Evrope je izuzetno dobra prilika za manje reprezentacije koje se mogu domoći prvenstva. Ukoliko se desi da je neka od reprezentacija kroz kvalifikacije obezbjedila plasman na prvenstvo, svoje mjesto će prepustiti sljedećoj najboljoj reprezentaciji iz Lige nacija. Za pobjednika novog takmičenja UEFA je pripremila izuzetno veliku cifru novca kao nagradu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje