Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Perspektivnog Bosanca iz Kanade nude reprezentacijama BiH i Hrvatske (VIDEO)

Jasmin Halkic Yas
Preuzmite sliku

Osamnaestogodišnji Jasmin Halkić – Yas, nogometaš kanadskog prvoligaša London Cityja, jedan je od najperspektivnijih nogometaša u toj zemlji. Mladi Halkić (1994. godište) prošle sezone sa 17 godina postao je najmlađi član prvog sastava u četrdesetogodišnjoj povijesti London Cityja, a ove je proglašen novakom godine.

Jasmin Halkic Yas

Kanadska liga (CSL) traje šest mjeseci, a London City lani nije uspio ući u doigravanje, no Halkić, koji igra središnjeg veznog igrača, bio je jedan od istaknutijih igrača postigavši četiri gola i upisavši četiri asistencije.

Jasmin Halkić je podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, tačnije iz Bosanske Krajine, no od svoje četvrte godine živi u Kanadi. Sa 16 godina počeo je igrati za B momčad London Cityja, a ubrzo je izborio mjesto u prvom sastavu.

Inače, ova momčad iz grada Londona (366 hiljada stanovnika) iz Ontarija poput svih kanadskih ekipa prava je multinacionalno društvo. Od Bosanaca pored Halkića tamo igra Mahir Hadžirešić, a trener Manuel Hernandez na okupu ima jednog Albanca, dvojicu Hrvate i dvojicu Srba.

Jedan od njih, Nenad Begović je kapetan momčadi, a on Halkića čak preporučuje reprezentaciji Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, budući da mladi nogometaš ima i hrvatsku putovnicu.

U svojoj višegodišnjoj karijeri vidio sam nekoliko vrlo talentiranih mladih nogometaša, a jedan od tih svakako je Jasmin Halkić. Strašno je brz, snažan i dominantan u skok igri, izuzetno kreativan i posjeduje izniman pregled igre. Ima urođeni instinkt za prostor, stvaranje prilika za napad i postizanja golova. Svakako bih ga preporučio savezima Bosne i Hercegovine ili Hrvatske, ali da požure dok ga nije pod svoje uzela Kanada“, kazao je Begović, inače bivši mladi reprezentativac SR Jugoslavije.

Inače, u Kanadi je sezona pri kraju, a u toku je završnica doigravanja.

Tuzlanski.ba / Bljesak.info

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: