Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovako je popularni “trener svih trenera” Miroslav Ćiro Blažević dočekan u Tuzli

Preuzmite sliku

Miroslav Ćiro Blažević, popularni “trener svih trenera”, preminuo danas u 88. godini nakon duge borbe s rakom. Blaževiću je karcinom prvi put dijagnosticiran 2011. godine. Dva puta ga je pobijedio, ali se treći put vratio i nakon duge bolesti sa njim Blažević je izgubio najveću životnu bitku.

Blažević je rođen 10. februara 1935. godine u Travniku u kojemu je i započeo igračku karijeru.

Fudbal je igrao do 31. godine, a onda je odlučio da postane trener. Godine 1979. godine preuzeo je švicarsku reprezentaciju.

On je 1982. godine zagrebačkom “Dinamu” donio naslov prvaka Jugoslavije, a osvojio je i jugoslavenski kup.

Njegov najuspešniji period je bio sa hrvatskom reprezentacijom, s kojom je stigao do četvrtfinala na Evropskom prvenstvu 1996, i do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

  • Bio je i selektor reprezentacije BiH ali i šef stručnog štaba FK Sloboda koju je nakon ispadanja iz Premijer lige Bosne i Hercegovine vratio u društvo najboljih.

    Za vrijeme mandata Ćire Blaževića na Tušnju drugoligaške utakmice Slobode bile su veoma posjećene i tražila se ulaznica više.

    “Jako mi je žao što se razilazim sa Slobodom i ne smijem zanemariti činjenicu da je Azmir Husić divan čovjek koji gine za Slobodu. On je ispoštovao sve što smo se dogovorili, mada vjerujte mi na riječ to je sve simbolično. Husić je i zadnji čovjek protiv kojeg ću nešto reći. Uspjeli smo u našem pothvatu, ali on ne bi uspio bez mene, a ni ja bez njega. I to je činjenica” – izjavio je Blažević dva dana nakon što je “crveno-crne” vratio u elitni rang bh. fudbala.

    Ekskluzivnu informaciju da Ćiro Blažević dolazi u Tuzlu na mjesto trenera Slobode objavio je upravo naš portal. Blažević je došao u Tuzlu 17. januara 2014. godine, a navijači su mu tada priredili nezaboravan doček nakon čega je i zvanično predstavljen.

    Ovim putem obitelji Blažević, svim bliskim prijateljima i poznanicima Miroslava Ćire Blaževića upućujemo izraze najiskrenije sućuti. Počivaj u miru legendo najvažnije sporedne stvari na svijetu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje