Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oglasili se ‘Robijaši’: Fuad Kasumović i dalje ne odustaje od uništavačke nakane, Čelik mi te ne damo!

Preuzmite sliku

Prethodnih dana diglo se dosta prašine nakon što je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, zatražio raskid ugovora kojeg Grad Zenica ima sa aktuelnom upravom NK Čelik i stadionom Bilino polje će ubuduće upravljati Javno preduzeće Zenica d.o.o.

Sve je počelo kada se pojavila informacija da je Mladost iz Doboja kod Kaknja za narednu sezonu prijavila Bilino polje za svoje domaće utakmice. Međutim, to nije prihvaćeno jer nisu postigli ugovor s čelnicima zeničkog Čelika.

Oni su postigli dogovor s Kasumovićem za korištenje stadiona, ali ne i sa čelnicima kluba što je pokrenulo veliku raspravu u Zenici.

Iz Čelika su poručili da samo oni mogu sklapati ugovore sa drugim timovima o izdavanju stadiona na korištenje i niko drugi, a kasnije je Kasumović odgovorio raskidom ugovora s ovim klubom.

Međutim, priča se tu ne zaustavlja jer su se danas oglasili i navijači zeničkog kluba popularni Robijaši koji su također objavili saopštenje, a isto prenosimo u cjelini.

“Obavještavamo javnost da će Udruženje “Robijaši 1988” iz Zenice organizovati protest protiv nepravde koja se svakodnevno čini našem Čeliku, a kao podršku da bude jači nego ikad. Glavni krivac za ovakvu neželjenu reakciju je Fuad Kasumović, koji konstantno opstruiše rad našeg kluba. Ironično je to da je gradonačelnik Zenice najveći problem za spas simbola Zenice. Poštujemo poziciju gradonačelnika našeg grada, ali njega kao osobu nažalost ne možemo nikako, jer je svojim nedjelima takav odnos zaslužio. Umjesto odgovornosti Grada Zenice prema klubu, a koji je već ionako jako mnogo propatio u protekle dvije decenije zbog ranije tiranije nad klubom pod plaštom te institucije, a protiv koje smo se veoma dugo borili, te su građani, navijači i simpatizeri izašli na ulicu i tada prije više od pet godina, na djelu je nažalost ipak više od četiri godine drugi vid barbarske destrukcije našeg kluba od onog koji je bio na tadašnjem protestu i prodavao mu*a za bubrege!

Prvi put je dotični učinio da projekat Neformalne grupe građana “Za Čelik” i našeg Udruženja “Robijaši 1988” iz Zenice za ozdravljenje i spas kluba bude zaustavljen raznim uslovljavanjima, jer mu jednostavno nismo bili podobni, a činjenica je ta da je tada klub imao veliku šansu da se takmiči u Premijer ligi, ali i da vraća dugove, te na taj način ne bude u današnjoj situaciji nego u ovo vrijeme već prilično stabilizovan klub. On je mogao na osnovu tog uspjeha kao gradonačelnik biti proglašen kao njegov spasioc među građanima, ali taj čovjek očito ima patološku potrebu da uništi ono što dotakne. Iako je potpisao memorandum sa ostatkom tadašnje opozicije, on je ipak opstruisao taj projekat, jer je želio marionete umjesto onih koji gledaju isključivo u interesu kluba.

Drugi put je već klubu nametnuo turskog “investitora” Aydina Pekera Olguna, osuđenog kriminalca kojem je zabranjen rad u turskom fudbalu, a koji je devastirao naš klub za kratak period i unazadio klub minimalno za deceniju iako im je očigledno zajednički cilj bio “dirigovani” stečaj i gašenje kluba. Međutim, nisu uspjeli u tom zlom naumu, ali klub je zarad svog opstanka, a radi svih prouzrokovanih problema, morao odlučiti da uzme učešće u najnižem rangu takmičenja pod okriljem N/FS BIH odnosno u Kantonalnoj ligi ZDK. Oni koji iskreno vole klub učinit će sve da spase njegovu neprocjenjivu tradiciju za grad od nestanka, jer Čelik i u zadnjoj ligi na svijetu nije poniženje nego je baš u istoj pokazao svoju veličinu. Taj Čelik je onomad igrao protiv Fiorentine i osvajao evropske trofeje, a isto tako u trenutnoj surovoj realnosti igrao i najnižu ligu protiv Proletera iz Makljenovca, za koju i dotični snosi ogromnu odgovornost iako je ne tako davno javno obećavao evropski Čelik, te Juventus i Chelsea na Bilinom polju. Međutim, klub se neće nikada ugasiti, jer je uvijek imao podršku građana Zenice, Robijaša i svih onih kojima je stalo do našeg kluba i grada i koji se neće nikada predati u toj borbi da Zenica bude sretna i nasmijana sa svojim klubom, jer Čelik je istinski reprezent Zenice! I u dobru i u zlu!

Danas kada se Čelik kao jedini članski klub u našoj državi vratio principima članskog modela i kada nakon jako dugo vremena pozitivno posluje, Fuad Kasumović i dalje ne odustaje od uništavačke nakane, te opstruiše njegov rad. Potpisao je sporazum u ime Grada, kojeg ne poštuje u domenu isplate sredstava klubu od poslovnih prostora stadiona Bilino polje, a koji je izgrađen za Čelikove potrebe. Konstantno laže i spinuje. Kakav je to gradonačelnik, koji ne poštuje ono što je sam potpisao i na to stavio pečat Grada?! Prema tome, treći put opstruiše ozdravljenje kluba.

Taj čovjek očigledno mrzi naš klub i sve ono normalno što ova ljubav grada predstavlja, te zloupotrebljava političku moć nauštrb Čelika, ponosa svih Zeničana. Vjerovatno je jedan od glavnih razloga te mržnje i to što je pored svog turskog jataka najviše kao bivši predsjednik kluba zadužio Čelik u jednoj sezoni, pa ga vjerovatno smatra kao eventualnu prijetnju u budućnosti. Njegova nedjela su jasno pokazala da želi uništenje našeg kluba, ali Čelik ima ko da brani, Robijaši i Zeničani! I dalje smo voljni tražiti konstruktivna rješenja, ali smo primorani zbog svega navedenog na ovaj potez da se daleko čuje glas Zenice, taj krik za spas svog voljenog kluba!

Čelik i Bilino se ne mogu ni teoretski razdvojiti, jer takav potez bi bio neprirodna pojava i s tim antagonist ove priče dira u ono što je sveto za Zeničane i sve zaljubljenike u crno-crvenu boju, a to se svakako neće tolerisati. On to čini tako što ne poštuje sporazum koji je potpisao u ime Grada Zenice. To dovoljno govori da taj čovjek nema lični integritet, obraz mu je takav da je Bilino polje nazvao Covidom-19 što itekako zaslužuje da osjeti zenički otpor! Ono što kategorično zahtijevamo od Gradske uprave i Vijeća Grada da se ni pod razno više ne igraju sa vezom između Čelika i Bilinog polja, te da moraju ispoštovati sporazum!

Prema tome, pozivamo sve one koji iskreno vole Čelik da dođu na plato ispred robne kuće Bosanke u srijedu, 16.06.2021. godine u 18:00h da zajedno proslavimo 76. rođendan Čelika, našeg starca, s razlogom buntovnog zeničkog metalca, te da nakon toga izađemo opet svi zajedno na ulicu u subotu, 19.06.2021. godine na isto mjesto, tj. da se ponovo okupimo na platou ispred robne kuće Bosanke u 19:00h i učinimo mirni protest veličanstvenim i dostojanstvenim kako dolikuje klubu, jer imperativ je taj da ne smijemo dopustiti tiraniju. Čelik je tu da bude zauvijek, sve ostalo je prolazno!

Molimo vas da svi poštujete koliko je moguće socijalnu distancu i mjere vezane za pandemiju. Inače, naša pandemija podrazumijeva iskrenu ljubav za Čelik! Ostale detalje za press konferenciju ćemo naknadno pravovremeno objaviti. Tradicija vrijedna velikog poštovanja! Čelik je uvijek snažan, jer ima sve nas zajedno. StarČe mi te ne damo!”, navodi se u saopštenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,