Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odobrena službena nogometna utakmica na preko 4000 metara nadmorske visine

Preuzmite sliku

Južnoamerička nogometna federacija Conmebol odobrila je da se utakmica Copa Libertadoresa između bolivijskog tima Always Ready i peruanskog Sporting Cristala igra 20. februara na nogometnom stadionu u bolivijskom gradu El Alto na 4.083 metra nadmorske visine, objavio je u četvrtak klub.

Dužnosnici južnoameričke konfederacije pregledali su u ponedjeljak stadion Villa Ingenio, otvoren 2017. godine i s kapacitetom od 25.000 gledatelja, prije nego su dali zeleno svjetlo da ugosti ovu utakmicu drugog kola Copa Libertadores, južnoameričkog ekvivalenta europske Lige prvaka.

Uvjeti koji apsolutno odgovaraju domaćima

“Ovo je historijski dan za grad El Alto”, rekao je predsjednik Always Readyja Andrés Costa na konferenciji za novinare na stadionu, najvišem u Boliviji ispred Potosija (3900 m).

Osnovan 1933., klub Always Ready vratio se u bolivijsku prvu ligu 2019. prvi put nakon 28 godina, a četvrti put u svojoj povijesti sudjeluje u Copa Libertadoresu.

Kontroverze oko mečeva na velikim visinama redovno se javljaju u Južnoj Americi. U njemu se suprotstavljaju andske zemlje, Ekvador, Bolivija, Peru i Kolumbija, ponosne na svoju surovu topografiju, protiv velikih južnoameričkih nogometnih nacija, Brazila i Argentine, koje smatraju da su u nepovoljnijem položaju zbog nedostatka kisika u usporedbi s domorocima.

FIFA 2007. zabranila međunarodne utakmice iznad 2.500 metara nadmorske visine, zbog zdravlje igrača

Predstavnici sportskih tijela andskih zemalja tada su uvjeravale da je puno opasnije igrati na velikim vrućinama na razini mora nego na nadmorskoj visini, posebno ukazujući na smrt igrača na terenu u Evropi. FIFA je svoju odluku konačno poništila 2008.

Stadion El Alto, međutim, nije najviši u Južnoj Americi.

Stadion koji se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini na čak 4.378 metara je stadion Daniel Alcides Carrion, koji se nalazi u Cerro de Pasco, u središnjem Peruu. (Gol.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje