Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oborio dva rekorda: Ibrahimović ispisao historiju italijanske nogometne Serije A

Preuzmite sliku

Zlatan Ibrahimović ispisao je historiju italijanske nogometne Serije A, kao i svog kluba Milana.

Rossoneri su poraženi na gostovanju kod Udinesea sa 1:3. Međutim, više se piše o Šveđaninu bosanskohercegovačkih korijena i njegova dva rekorda koja je oborio jednim golom.

Naime, pogotkom sa penala u četvrtom minutu nadoknade prvog poluvremena Ibra je postao najstariji strijelac u historiji Serije A.

Dao je gol sa 41 godinom i 166 dana. Prestigao je tako legendarnog Alessandra Costacurtu koji je do sada držao rekord sa 141 danom manje.

Costacurta je također nekada bio član Milana, samo je igrao na poziciji stopera.

No, to nije sve. Ibrahimović je u ovom susretu postao i najstariji kapiten u historiji Milana.

A Zlatan bi uskoro mogao srušiti još jedan “starosni” rekord. Naime, Ibrahimović je pozvan u reprezentaciju Švedske za kvalifikacijske utakmice za Euro 2024. protiv Belgije i Azerbajdžana krajem marta.

Uđe li na travnjak nacionalnog stadiona u Stockholmu 24. marta protiv “Crvenih đavola” ili 27. marta protiv Azerbejdžana, srušit će neslužbeni rekord legendarnog italijanskog golmana Dina Zoffa kao najstarijeg igrača u kvalifikacijama za Euro.

Slavni Italijan je 29. maja 1983. igrao protiv Švedske s 41 godinom, tri mjeseca i jednim danom.

Kada 24. marta Švedska bude igrala protiv Belgije na Friends Areni u Solni, Zlatan Ibrahimović imat će 41 godinu, pet mjeseci i 21 dan. (B92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje