Utorak, 30. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njemački sud naložio Misimoviću da mora platiti više od 190.000 eura

Preuzmite sliku

Nekadašnji bh. reprezentativac Zvjezdan Misimović se nakon završetka profesionalne karijere odlučio baviti poslom sa nekretninama.

Naime, njegov glavni posao godinama je kupovina odbačenih vila nakon čega bi ih u potpunosti renovirao i potom prodao za daleko skuplji iznos. No, sada ima problem sa luksuznom vilom koju je prodao Bayernovom defanzivcu Dayotu Upamecanu.

Misimović je 2021. godine bio uključen u prodaju pomenute nekretnine za 5,2 miliona eura te je preuzeo kontrolu oko izgradnje doma nakon čega je agent koji je predstavljao Bayernovog defanzivca u ovom slučaju tvrdio da je ugovorio proviziju sa bivšim Zmajem od tri posto.

Upravo je agent predstavio Upamecana kao kupca nekretnine i nekoliko puta je sa njim razgledao nakon čega je imao opsežan kontakt sa savjetnicima kupca prije transakcije i slanja nacrta ugovora banci. Zbog tog dodatnog posla je smatrao da ima pravo i na pet posto provizije, piše Bild.

  • Sam Misimović je preko advokata tražio odbacivanje tužbe u ovom predmetu jer je u prošlosti radio sa pomenutim agentom i nikada od njega nije tražio proviziju za slične transakcije jer je “agentovu proviziju uvijek plaćao kupac”. Osim toga, agent je izvršio samo jednu inspekciju i nije imao pravo na proviziju.

    Međutim, Upamecano je platio manje i želio je neke građevinske radove obaviti sam, ali sud nije poslušao mišljenje bivšeg nogometaša jer tzv. “klauzula o dodatnom prihodu” prema kojoj se provizija primjenjuje samo na kupoprodajnu cijenu od najmanje 5.3 miliona eura – nije bila dio ugovora.

    Sada Misimović mora platiti 3,48 prvobitno ugovorene kupoprodajne cijene od 5,5 miliona eura što iznosi 191.400 eura sa PDV-om uz pet posto kamate za period od januara 2022. godine.

  • Presuda još uvijek nije pravosnažna te Misimović ima mjesec da uloži žalbu.

    Pomenuta vila Misimoviću donijela je samo nevolje jer je kompanija za nekretnine sa kojom je radio na izgradnji kuće, otišla u stečaj. Stečajni upravnik je proljetos tužio Misimovića tražeći od njega da vrati kredit od preko 600.000 eura koje mu je odobrila kompanija.

    Podsjetimo, Misimović je za ostavio dubok trag u reprezentaciji Bosne i Hercegovine za koju je odigrao 84 utakmice i postigao 25 pogodaka, a sada obavlja funkciju direktora naše nacionalne selekcije. (Klix.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje