Navijačka skupina "Fukare Tuzla" obilježila 35. godina postojanja
Foto: Tuzlanski.ba

Najvaterniji navijači FK "Sloboda" popularne Fukare obilježile su jučer 35. godina postojanja.

Nakon upriličene bakljade na sjevernoj tribini stadiona Tušanj, Fukare su u korteu se zaputili u centar grada gdje nizom dodatnih sadržaja u Caffe baru "Gypsies075" upriličeno druženje i proslava rođendana.

Fukare Tuzla su navijačka skupina osnovana 1987. godine koja bodri FK Slobodu iz Tuzle. I prije zvanične godine osnutka tj. 1987. postojale su manje grupe koje su na Tušnju ili u Mejdanu svim srcem pjevale tada pjesme o Jugoslaviji, ali su oni preteča današnjih Fukara.

Navijačka skupina "Fukare Tuzla 1987" je nastala u periodu kada su se u bivšoj Jugoslaviji osnivale u svakom gradu i gradiću navijačke grupe. Poslije ratnih zbivanja u našoj zemlji, gotovo svako naselje u Tuzli je dobilo Fukare Fan Club (FFC) gdje su se navijači okupljali nekoliko sati prije utakmice i odatle uz pjesmu i veselje pravili korteo kroz grad do Tušnja. Na Tušnju bi svih 90 minuta pjevali i bodrili "svetinju" koja je u periodu 2000-tih postizala značajne uspjehe u Premijer ligi BiH, ali i na evropskoj sceni.

2006. i 2007. su godine kada je Sloboda bila u donjem dijelu tabele pa su i Fukare slabije organizovano išle na utakmice. 2008. i 2009. godine Sloboda je dva puta došla do finala kupa BiH gdje su oba puta izgubili, prvi put od Zrinjskog, a drugi od Slavije. Velika podrška najvjernijih navijača nije izostala, ali sreća nije bila na strani Slobode. Klub je tada izborio i plasman u Kup UEFA, ali je NS BiH bio odlučan u tome da Slobodi ne dozvoli nastup pod izgovorom da nemaju licencu.

Sezona 2010/11 i 2011/12 su presudne godine za Slobodu. Podrška Fukara na utakmicama nije izostala, ali su rezultati opadali nakon slučaja "Kup UEFA". Kobna sezona 2011/12 je sezona gdje su Fukare sigurno pjevale najjače što mogu i navijale najbolje što mogu, ali je klub ispao iz Premijer lige BiH.

Ni u Prvoj federalnog ligi BiH, podrška ne izostaje, tako da je prosjek 600 najvatrenijih navijača na domaćoj utakmici, a na gostujućim tekmama Slobode je neizbježno sa tribina čuti "Slana garda ponos je grada" ili "Mi smo Fukare iz Tuzle, samo tvoje ime sveto je...". Treba i dodati da su Fukare jedna od rijetkih navijačkih grupa u našoj zemlji koja se može okarakterisati kao mirna, tj. da ne izaziva navijačke nerede i lomove te tako šteti svome klubu. Oni to rade na drugi način, a to je pjesma sa tribina za "svetinju".