Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Navijačka skupina “Fukare Tuzla” obilježila 35. godina postojanja

Preuzmite sliku

Najvaterniji navijači FK “Sloboda” popularne Fukare obilježile su jučer 35. godina postojanja.

Nakon upriličene bakljade na sjevernoj tribini stadiona Tušanj, Fukare su u korteu se zaputili u centar grada gdje nizom dodatnih sadržaja u Caffe baru “Gypsies075” upriličeno druženje i proslava rođendana.

Fukare Tuzla su navijačka skupina osnovana 1987. godine koja bodri FK Slobodu iz Tuzle. I prije zvanične godine osnutka tj. 1987. postojale su manje grupe koje su na Tušnju ili u Mejdanu svim srcem pjevale tada pjesme o Jugoslaviji, ali su oni preteča današnjih Fukara.

Navijačka skupina “Fukare Tuzla 1987” je nastala u periodu kada su se u bivšoj Jugoslaviji osnivale u svakom gradu i gradiću navijačke grupe. Poslije ratnih zbivanja u našoj zemlji, gotovo svako naselje u Tuzli je dobilo Fukare Fan Club (FFC) gdje su se navijači okupljali nekoliko sati prije utakmice i odatle uz pjesmu i veselje pravili korteo kroz grad do Tušnja. Na Tušnju bi svih 90 minuta pjevali i bodrili “svetinju” koja je u periodu 2000-tih postizala značajne uspjehe u Premijer ligi BiH, ali i na evropskoj sceni.

  • 2006. i 2007. su godine kada je Sloboda bila u donjem dijelu tabele pa su i Fukare slabije organizovano išle na utakmice. 2008. i 2009. godine Sloboda je dva puta došla do finala kupa BiH gdje su oba puta izgubili, prvi put od Zrinjskog, a drugi od Slavije. Velika podrška najvjernijih navijača nije izostala, ali sreća nije bila na strani Slobode. Klub je tada izborio i plasman u Kup UEFA, ali je NS BiH bio odlučan u tome da Slobodi ne dozvoli nastup pod izgovorom da nemaju licencu.

  • Sezona 2010/11 i 2011/12 su presudne godine za Slobodu. Podrška Fukara na utakmicama nije izostala, ali su rezultati opadali nakon slučaja “Kup UEFA”. Kobna sezona 2011/12 je sezona gdje su Fukare sigurno pjevale najjače što mogu i navijale najbolje što mogu, ali je klub ispao iz Premijer lige BiH.

  • Ni u Prvoj federalnog ligi BiH, podrška ne izostaje, tako da je prosjek 600 najvatrenijih navijača na domaćoj utakmici, a na gostujućim tekmama Slobode je neizbježno sa tribina čuti “Slana garda ponos je grada” ili “Mi smo Fukare iz Tuzle, samo tvoje ime sveto je…“. Treba i dodati da su Fukare jedna od rijetkih navijačkih grupa u našoj zemlji koja se može okarakterisati kao mirna, tj. da ne izaziva navijačke nerede i lomove te tako šteti svome klubu. Oni to rade na drugi način, a to je pjesma sa tribina za “svetinju”.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje