Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napokon rasplet u Premijer ligi BiH: Danas odluka o prvaku, putniku u Evropu i opstanku

Preuzmite sliku

Premijer liga Bosne i Hercegovine najzanimljiviji je nacionalni fudbalski šampionat pod okriljem UEFA u ovoj sezoni. Do posljednjeg 30. kola gužva je na vrhu, ali i dnu tabele. Rasplet, napokon, desit će se danas.

Poslije večerašnjih utakmica posljednjeg takmičarskog kruga, znat će se ko je prvak Bosne i Hercegovine, Sarajevo ili Željezničar, ko je četvrti predstavnik ove zemlju u UEFA kupovima naredne sezone, Široki Brijeg ili Zrinjski, kao i koja dva kluba napuštaju društvo najboljih.

Matematika u borbi za titulom prvaka je jednostavna. Ukoliko fudbaleri Sarajeva pobijede Slobodu na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase – Koševo“ postat će prvaci, prvi puta nakon 2007. godine. U slučaju remija ili poraza Sarajeva i samo trijumfa Željezničara u Zenici u meču sa Čelikom, novi prvak bit će ekipa trenera Milomira Odovića, analizira Anadolu Agency (AA).

U borbi za preostalo mjesto u UEFA Evropa ligi direktno će odlučiti Široki Brijeg i Zrinjski (učešće u Evropi osigurali Sarajevo, Željezničar i pobjednik Kupa BiH, Olimpic). Na stadionu „Pecara“ u hercegovačkom derbiju Širokobriježanima igraju samo tri boda, dok svaki drugi ishod Mostarce vodi u Evropu.

Najkomplikovanija računica je u borbi za opstanak. Iz lige može ispasti čak pet ekipa, Drina, Slavija, Vitez, Mladost (Velika Obarska) i Zvijezda iz Gradačca. Mladost ili Zvijezda će u niži rang, zavisno od ishoda njihovog današnjeg međusobnog duela. Vitezu za siguran spas trebaju komšijski bodovi iz Travnika. Ko pobjedi u Zvorniku u duelu Drine i Slavije sigurno ostaje u Premijer ligi BiH. Remi Drinu može gurnuti u ponor. Mnogo je kombinacija, a sve će se znati večeras oko 19 sati, piše Anadolu Agency.

Sve utakmice 30. kola Premijer lige BiH počinju u 17 sati, a sastaju se: Sarajevo – Sloboda, Čelik – Željezničar, Široki Brijeg – Zrinjski, Drina – Slavija, Olimpic – Radnik, Travnik – Vitez, Velež – Borac, Mladost (Velika Obarska) – Zvijezda.

Poredak na tabeli nakon 29. kola: Sarajevo 63, Željezničar 62, Zrinjski 58, Široki Brijeg 55, Borac 49, Olimpic 46, Sloboda 40, Čelik 40, Velež 35, Radnik 28, Travnik 28, Slavija 27, Drina 26, Vitez 26, Mladost (Velika Obarska) 25, Zvijezda 24.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje