Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nakon pet godina: Gostujućim navijačima dozvoljen ulaz na istanbulske derbije

Preuzmite sliku

Ured za sigurnost sporta u Istanbulu ukinuo je zabranu prisustva gostujućih navijača na fudbalskim mečevima između gradskih rivala Galatasaraya, Fenerbahcea i Besiktasa, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnjoj sjednici Ureda koji brine o sigurnosti na sportskim događajima u Istanbulu donesena je odluka o ukidanju zabrane prisustva gostujućih navijača na derbijima tri istanbulska velikana, a riječ je o zabrani koja je na snazi bila skoro pet godina.

Sjednica je organizirana uoči predstojećeg derbija kojeg će u okviru Spor Toto Super lige 24. septembra igrati Besiktas i Galatasaray, a sjednici su prisustvovali i predstavnici tri istanbulska kluba.

Ukidanjem zabrane će na budućim istanbulskim derbijima svoja mjesta na tribinama zauzimati i navijači gostujućih ekipa. Nadamo se da će to biti dobro za naš fudbal“, kazao je nakon sjednice čelnik Besiktasa Hakan Ozkose.

Ukidanje zabrane dolaska gostujućih navijača na derbi mečeve istanbulskih rivala pozdravili su i predstavnici Galatasaraya i Fenerbahcea Alper Narman i Merin Dogan.

Nadamo se da ćemo na tribinama gledati samo lijepe, a ne ružne scene. Ova odluka je donesena u momentu neophodnosti jedinstva cijele nacije. Nadamo se da neće više biti potrebe za sličnim restrikcijama“, kazao je Narman.

Uprave turskih klubova Galatasaraya, Fenerbahcea, Besiktasa i Trabzonspora 17. novembra 2011. godine podnijele su zajednički zahtjev Fudbalskom savezu Republike Turske da se na njihovim međusobnim susretima na stadione primaju isključivo navijači domaćih ekipa. Taj zahtjev je odobren i od strane nadležnih regionalnih ureda za sigurnost sporta u Istanbulu i Trabzonu.

Nakon te odluke u proteklih pet godina na derbijima turskog fudbala nije bilo gostujućih navijača.

Čelnik Fenerbahcea Dogan je danas novinarima pojasnio da se današnja odluka o ukidanju zabrane za gostujuće navijače odnosi isključivo na međusobne mečeve tri istanbulska tima, a da je zabrana za gostujuće navijače na utakmicama tri istanbulska tima protiv Trabzonspora i dalje na snazi. O ukidanju te zabrane odlučuje nadležni ured u Trabzonu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,