Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najtužnija slika Mundijala: Iranski fudbaleri zapjevali himnu i rasplakali navijače

Preuzmite sliku

Fudbaleri Irana su u drugom kolu Svjetskog prvenstva ipak propjevali himnu, za razliku od prošle utakmice kad su bojkotovali i šutjeli, pa se već pominju špekulacije kako su poklekli pod pritiscima režima.

Uoči utakmice protiv Engleske, kapiten Alireza Jahanbakhsh rekao je da će tim zajedno odlučiti da li će ili ne odbiti da pjeva himnu u znak solidarnosti sa demonstracijama koje su potresle režim u Iranu. S obzirom da nisu pjevali, taj snimak je postao viralan kao simbol hrabrosti.

Međutim, na društvenim mrežama se dijeli video gdje igrači pred utakmicu sa Velsom pjevaju, što je pogodilo mnoge navijače. Navijači Irana koji mašu transparentima protiv režima bili su razočarani jer se čini da je njihova ekipa popustila pod prijetnjama i upozorenjima da bi se mogli suočiti sa zatvorom ili smrću kod kuće zbog odricanja himne prije utakmice sa Engleskom.

Demonstranti su već bili aktivni na stadionu prije utakmice – ali su im katarski policajci rekli da skinu transparente.

Iran je potresen dvomjesečnim protestima širom zemlje nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru moralne policije 16. septembra. Amini, 22-godišnja Iranka kurdskog porijekla, umrla je tri dana nakon hapšenja u Teheranu zbog navodnog kršenja kodeksa oblačenja žena u Islamskoj republici, koji uključuje obavezan hidžab. (citymagazine.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,