Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najspektakularnije utakmice Lige prvaka: “Ovo je sport za luđake”

Preuzmite sliku

Liga prvaka nije samo pozornica za nastupe najvećih svih vremena, godinama plijeni pažnju i zbog najzanimljivijih utakmica.

Svake sezone, navijači imaju priliku vidjeti svoj klub u okršaju sa klubom iz neke druge lige, bila to Primera, Premier liga ili Serija A.

Od čuda u Istanbulu, preko poznatih Remontadas, pa sve do noći života Olea Gunnara Solskjaera, ovo je konačna lista klasika Lige prvaka.

11. Real Madrid 3-1 Manchester City, 2022/23

City je imao prednost iz prve utakmice od 4:3, a Real je imao teži zadatak budući da je u drugoj utakmici primio gol u 73. minutu.

  • Tu nastupa klasična Remontada, po kojoj je kraljevski klub i poznat. Rodrigo postiže dva gola u razmaku od jedne minute, a Benzema kruniše pobjedu penalom u 95. minutu.

    Te godine Real Madrid osvaja svoj 14. trofej najelitnijeg evropskog takmičenja.

    10. Hamburg 4-4 Juventus, 2000/01

    Navedite sve bitne sastojke za izuzetnu utakmicu grupne faze. Rani gol? Golman postiže pogodak? Uzbudljiv povratak? Kasno i sporno izjednačenje? Tony Yeboah?

  • Samo nekoliko razloga zašto remi Hamburga protiv Juventusa Carla Ancelottija zaslužuje mitski status.

    Gol Igora Tudora u šestom minutu unio je potrebno uzbuđenje u susretu. Kada je golman Hamburga Hans-Jorg Butt 18 minuta do kraja izjednačio za 3:3, utakmica još nije bila gotova – niti kada je Niko Kovač postigao pogodak u 82. minutu.

    Srećom po Juventus, Filippo Inzaghi je postigao gol iz jedanaesterca i osigurao prvi remi 4:4 u Ligi prvaka.

    9. Barcelona 0-4 Dynamo Kiev, 1997/98

    Godine 1986. devetogodišnji dječak bio je prisiljen napustiti svoj dom u predgrađu Kijeva nakon što je nuklearni reaktor u Černobilu eksplodirao.

    Jedanaest godina kasnije, upravo taj dječak- Andriy Shevchenko postigao je hat-trick protiv Barce u kojoj su igrali Rivaldo i Luis Figo.

    “U Kijevu smo pobijedili Barcelonu 3:0 i prijatelj je rekao, ‘Da vidimo kako ćeš proći u uzvratu'”, kasnije se smijao Sheva. “Kladio se sa mnom da neću postići tri gola. Na kraju je kupio večeru.”

    8. Inter Milan 1-5 Arsenal, 2003/04

  • Naravno, Arsenalovi budući Invincibles (Nepobjedivi) osvojili su 10 od svojih prvih 13 naslova Premier lige, ali porazi od Intera (3-0) i Dynamo Kijeva (2-1) u kombinaciji s remijem bez golova protiv Lokomotiva iz Moskve ostavili su londonce na dnu tabele svoje skupine sa samo četiri boda iz isto toliko utakmica.

    No njihova prednost je bila u tome što su imali Thierryja Henryja. Izuzetni Francuz doveo je Topdžije u vodstvo od 2:1.

    Henryjevo kretanje i probadanje bilo je previše za razbijenu odbranu Nerazzurra što je omogućilo Henryju, Eduu i Robertu Piresu da svaki postignu po pogodak u posljednjih pet minuta.

    “Jedina izvedba s kojom ovo mogu usporediti bila je pobjeda 5:1 Engleske u Münchenu”, izjavio je Ashley Cole. “Ali ovo je bilo još bolje.”

    7. Monaco 8-3 Deportivo La Coruna, 2003/04

  • Dado Pršo bio je najveći pobjednik i igrač ove utakmice, ubacivši četiri puta u utakmici s najvećim brojem golova (sve do pobjede Dortmunda nad Legijom iz Varšave 8-4 u sezoni 2016/17).

    Deportivo je u sezoni 2001/02 završio drugi u La Ligi iznad Real Madrida i Barcelone, ali ovo jednostavno nije bio njihov dan.

    Tek pri rezultatu 7:3 u 52. minutu ekipe su odlučile igrati malo opreznije. Monaco je stigao do finala u Gelsenkirchenu, gdje ga je vlastita slabost u odbrani koštala protiv Porta.

    6. Liverpool 4-0 Barcelona, 2019/20

    Liverpool zna ponešto o dramatičnim uzvratima u Evropi, ali sustizanje zaostatka od 3:0 iz prve utakmice ovog polufinalnog okršaja izgledalo je kao korak predaleko čak i za njih. Barcelona nadahnuta Lionelom Messijem sigurno bi pogodila mrežu na Anfieldu, a to bi zahtijevalo da Redsi postignu pet golova kako bi išli dalje.

  • Tako su svi mislili.

    Ipak, Redsi su uspjeli sačuvati svoju mrežu netaknutom čitavih 90 minuta. Divock Origi i Georginio Wijnaldum su po dva puta zabili pogodak i postigli zadivljujući preokret, poslavši tim Jurgena Kloppa u finale.

    Najimpresivnija stvar? Učinili su to bez Roberta Firmina i Mohameda Salaha.

    5. Barcelona 3-1 Manchester United, 2010/11

    Ovo je bio vrhunac za Barcelonu Pepa Guardiole, koja je razbila Manchester United u finalu.

  • Pedrov pogodak doveo je Katalonce do vodstva 1:0 na Wembleyju, samo da bi Wayne Rooney uspio izjednačiti.

    No, Barca je potom prokinula: Lionel Messi je ponovno doveo Katalonce u vodstvo, a zatim je David Villa sjajnim pogotkom iz daljine zatresao mrežu za konačan rezultat.

    4. Real Madrid 4-1 Atletico Madrid, 2013/14

    Momci Diega Simeonea možda su osvojili naslov La Lige prvi put od 1996., ali gorak okus u ustima nakon 14-godišnjeg niza bez pobjede nad Los Blancosima je ostao.

    Činilo se da će se to nastaviti, no Diego Godin vratio je nadu Jorgandžijama zabivši prvi pogodak.

    Atletico se sjajno branio i držao gradskog rivala na distanci, ali samo do 92. minuta i 48 sekundi.

  • Modrić je izuzetno pronašao Ramosa, koji glavom postiže pogodak, vraćajući Madridistima nadu da mogu osvojiti La Decimu nakon 12 godina.

    Slomljena i bez zamjena, Simeoneova momčad bila je potučena u produžecima kada je Real iskoristio punu prednost za osvajanje svog 10. Evropskog kupa golovima Garetha Balea, Marcela i Cristiana Ronalda.

    3. Werder Bremen 5-3 Anderlecht, 1993/94

    Uprkos tome što je njegova ekipa gubila 3:0 u samo 24 minute igre, Otto Rehhagel je nastavio vjerovati i biti optimističan- uglavnom zato što je imao Wyntona Rufera.

    Novozelanđanin možda nije poznato ime, ali Rehhagel je bio toliko impresioniran njime na svom prvom treningu s ekipom da je pitao svog napadača zašto ne igra za Real Madrid.

  • Naravno, Ruferov pogodak u 66. minutu probudio je nadu. Rune Bratseth postiže pogodak glavom šest minuta kasnije i donosi stvarno uvjerenje da Werder može preokrenuti.

    U Anderlechtu je nastala panika, a Werderovu lavinu golova završio je Ruferov drugi pogodak. Čudo na Weseru.

    2. Barcelona 6-1 Paris Saint-Germain, 2016/17

    “Ovo je sport za luđake”, rekao je tadašnji trener Katalonaca Luis Enrique. “Htio bih plakati, ali suze ne idu.”

    Barca je igrala samo za ponos, nakon što je poražena 4:0 u Parizu tri sedmice ranije i svima se činilo da će uzvrat biti najbesmislenija utakmica u novijoj fudbalskoj historiji.

    Međutim, zahvaljujući Luisu Suarezu, autogolu Layvina Kurzawe i pogotku Lionela Messija s bijele tačke, Barca je vodila 3:0 u prvih 50 minuta.

  • Edinson Cavani, s druge strane, zabija u 62. minutu. Kataloncima su u toj situaciji trebala još tri gola za prolaz.

    Nevjerovatno, ali nekako su ih sve uspjeli postići u zadnjih pet minuta. Dva Neymarova gola i kasni pobjednik Sergija Roberta izazvali su nevjerojatne scene delirija.

    1. Milan 3-3 Liverpool, 2004/05

    Čudo u Istanbulu, kako se zakonski mora uvijek nazivati, najnevjerojatniji je i najzanimljiviji okršaj evropskog fudbala.

    Paolo Maldini pogodio je iz prvog napada Milana, a onda je Hernan Crespo dodao još dva gola. Liverpool je bio ponižen.

    Zatim se desilo nešto nevjerovatno. Izvanredna izvedba You'll Never Walk Alone na poluvremenu, a onda je počelo ludilo.

  • Didi Hamann je izigrao Kaku, Steven Gerrard je preuzeo kontrolu i za šest minuta – zahvaljujući Gerrardu, Vladimiru Šmiceru i Xabiju Alonsu, Liverpool je uspio izjednačiti.

    Uslijedili su produžeci, a onda i penali.

    Shevchenko, koji je zabio odlučujući jedanaesterac protiv Juventusovog Gianluigija Buffona 2003., morao je pogoditi sada kako bi zadržao Milan u igri.

    Pucao je svoj jedanaesterac ravno po sredini gola, a Dudek je uspio odbraniti i donijeti Liverpoolu njihov peti trofej Lige prvaka. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje