Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladi Zmajevi pokazali snagu i pobjedom protiv Belgije oprostili se od kvalifikacija za EURO

Preuzmite sliku

Mlada nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine iznenadila je danas na Koševu Belgiju i pobijedila s 3:2.

Zmajići su pokazali izvrstan kvalitet i snagu u današnjoj utakmici, te iako su bili svjesni da nemaju nikakve šanse da ostvare plasman na EURO, prikazali sjajnu igru kojom su se na dostojanstven način oprostili od Evropskog prvenstva.

Nije sve tako dobro počelo za bh. reprezentaciju koja je u sedmoj minuti primila pogodak. Belgijanci su iskoristili lošu postavku odbrane naše selekcije, lopta je došla na lijevu stranu do De Smeta koji lijepim lob udarcem matira Dujmovića za 0:1.

Narednih 20-tak minuta protekao je u bezličnoj igri Zmajića, a onda se dešašva nešto spektakularno. Jovo Lukić je dobio loptu na desnoj strani i kao brzi voz prošao pored kapitena Belgijanaca, došao do ivice šesnaesterca i odigrao povratni pas za Savića koji trese mrežu Belgijanaca za 1:1.

Belgijanci se nisu kako treba ni oporavili od šoka, a Bosna i Hercegovina je postigla i drugi gol. Visok presing Zmajića urodio je plodom, zadnja linija Belgijanaca je napravila grešku, Kovač je proigrao Resića, a ovaj silovitim udarcem sa 20-tak metara pogodio rašlje gostujućeg gola za 2:1 i konačan rezultat prvog poluvremena.

Početkom drugog dijela Zmajići dolaze do još jedne odlične šanse, ali bez promjene rezultata, nakon čega je Belgija preuzela kontrolu nad utakmicom i ubrzo uzvratila sa dvije sjajne prilike, no Dujmović je sjajno reagovao na golu bh. reprezentacije.

A onda se dešava 69. minuta i još jedna fenomenalna akcija Zmajeva. Pidro je uradio veliki posao na lijevoj strani, lopta je potom došla do Kovača koji preciznim udarcem matiria golmana Belgije za 3:1.

Belgijanci do kraja susreta golom Opende iz penala u 89. minuti smanjuju na 3:2 i postavljaju konačan rezultat ovog meča.

Zmajići su ovom pobjedom kvalifikacije završili na trećoj poziciji sa 11 osvojenih bodova, dva manje od Belgije sa 13 i sedam manje od prvoplasirane Njemačke koja je večeras savladala Vels sa 2:1. (Sport1.ba) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,