Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Menadžeri zaradili 888 miliona dolara na transferima nogometaša

Preuzmite sliku

Engleski klubovi su najviše pridonijeli ovogodišnjem ukupnom iznosu sa 280 miliona dolara, a slijede oni iz Saudijske Arabije, sa 86 miliona dolara.

Naknade zastupnika nogometaša i klubova u transferima koji su provedeni u 2023. dostigli su rekordan iznos od 888,1 miliona dolara, objavila je Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA).

To predstavlja povećanje od 42,5 posto u odnosu na prošlu godinu, a za više od jedne trećine nadmašuje prethodni rekord postavljen 2019. godine, objavila je krovna nogometna organizacija.

Engleski klubovi su najviše pridonijeli ovogodišnjem rekordnom ukupnom iznosu, potrošivši 280 miliona dolara na naknade za usluge posrednika.

Klubovi iz Saudijske Arabije su drugi na toj listi, s utrošenih 86 miliona dolara na troškove posredovanja, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Konačan iznos zarade zastupnika je znatno veći, jer su u ovom izvještaju FIFA-e obrađeni samo prekogranični transferi, a nisu uključeni oni koji su napravljeni unutar iste države.

Rekord kod transfera nogometašica

FIFA je novim pravilima ograničila zarade zastupnika u milionskim transferima, ali ta su pravila osporena pred sudovima u Engleskoj i Njemačkoj.

Sud u Engleskoj je presudio da je ograničavanje zarade zastupnika protiv Zakona o tržišnoj utakmici u Velikoj Britaniji, dok je okružni sud u Dortmundu izdao zabranu primjene određenih dijelova novog pravilnika, uključujući propis o ograničenju naknada na bilo koji posao povezan s njemačkim tržištem.

Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausanni prošlog ljeta je dao podršku legitimnosti propisa FIFA-e.

U izvještaju FIFA-e o naknadama zastupnika piše da je prvi put premašen iznos od milion dolara za posredovanje pri transferima nogometašica.

U rekordna 125 transfera u koji su bili uključeni posrednici isplaćeno je ukupno 1,4 miliona dolara na ime naknada. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,